2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átadták a Raoul Wallenberg-díjat

2011. január 18. 14:43 MTI

Átadták a Raoul Wallenberg-díjat hétfőn Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban; a holokauszt idején több tízezer embert megmentő svéd diplomatáról elnevezett elismerést az idén Csillei Béla tanár, Orián Géza szociális munkás és a Sófár című újság szerkesztősége kapta meg.

Cecilia Björner, Svédország budapesti nagykövete ünnepi beszédében elmondta, hogy Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójára, amelyet 2012-ben ünnepelnek, számos eseménnyel készülnek. A nagykövet hangsúlyozta: a szabadságért, az emberi jogok tiszteletben tartásáért meg kell küzdeni, ezért fontosnak kell lennie az egész világ számára, hogy az emberek folytassák Raoul Wallenberg tevékenységét. Nap mint nap meg kell ezt a harcot vívni, ezért kell emlékezni Wallenbergre, akinek "inspirálnia kell bennünket" - fogalmazott.

Marinovich Endre, az Antall József Baráti Társaság elnöke ünnepi beszédében rámutatott: Wallenberg éppen befejezte embermentő tevékenységét, túlélte a nyilasok és nácik garázdálkodásait, amikor a szovjet felszabadítók elfogták, később pedig megölték. Wallenberg cselekedeteit az ügy iránti eltökéltség és a személyes alázat jellemezte leginkább. Személyes szempontjait félretéve tette dolgát, saját életét is kockára téve - jegyezte meg.

Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke elmondta: 2012-ben a Wallenberg nevét viselő összes alapítvány képviselőit szeretnék meghívni Magyarországra. Rauh Edit, a díj bíráló bizottságának elnöke az egyebek mellett a Raoul Wallenberg Alapítvány és a Raoul Wallenberg Egyesület által alapított elismerés átadásán közölte: az először tavaly átadott díjban azok részesülhetnek, akik aktívan közreműködnek a különböző népcsoportok, felekezetek, vallási közösségek együttélésében, az egymás iránti előítélet leküzdésében. A kitüntetés az oklevélen és emlékplaketten kívül pénzjutalommal is jár.

Laudációjában elmondta: Csillei Béla tanár felzárkóztató, pályaorientációs programjának keretében a diákok újra folytathatják a korábban megszakított alap- vagy középfokú tanulmányaikat. Az integrált tanulmányi projekt vállalja romák és más hátrányos helyzetűek továbbtanulását, ötvenen közülük már a felsőoktatásba is bejutottak.

Rauh Edit a másik kitüntetett, Orián Géza szociális munkást méltatva elmondta, hogy a református egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának tagjaként drogfüggő fiatalokkal foglalkozott. Jelenleg a főváros IX. kerületében nehéz sorsú gyermekeket támogat iskolakezdéskor, illetve táboroztatja őket nyaranta, mikuláskor pedig ajándékot oszt nekik. Orián Géza dél-baranyai falvakban is segít a roma fiataloknak a továbbtanulásban.

A több mint tíz éve megjelenő Sófár című havilap az antiszemitizmus ellen küzd, visszaemlékezéseket is közöl a holokausztról - mondta Rauh Edit. A lap hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok és az idősebb generációk is jobban megismerhessék a vészkorszak történéseit - fűzte hozzá. A rendezvény keretében átadták a Raoul Wallenberg Egyesület által diákoknak meghirdetett Régen volt - hol is volt? című holokauszt-ismereti vetélkedő díjait. Az ünnepség után a résztvevők megkoszorúzták Raoul Wallenberg XIII. kerületben lévő emléktábláját.

Ezzel párhuzamosan Israel Meir Lau, Tel-Aviv főrabbija hétfőn a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba látogatott, ahol megtekintette a zsinagógaépületet, az Áldozatok Emlékfalát és a magyar vészkorszak történetét bemutató állandó kiállítást. A 73 éves Israel Meir Lau, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet elnöke, feleségével elsőként a zsinagógát tekintette meg, ahol épp a Wallenberg-díjátadó ünnepség kezdődött. Az Áldozatok Emlékfalánál Israel Meir Lau vendéglátóitól érdeklődött a magyar áldozatok neveinek kutatása, és emlékfalon való megörökítésének folyamata iránt. Elmondta, családi szálak fűzik Magyarországhoz, édesapja Eperjesen volt rabbi - olvasható a közleményben.

A főrabbi a kíséretével megtekintette a magyar holokauszt történetét bemutató állandó kiállítást, amelyen Molnár Judit történész, főtanácsadó, a kiállítás kurátora kalauzolta végig a vendéget. Israel Meir Lau megtekintette a deportálásokat bemutató kiállítást, valamint a holokauszt helyszíneit ismertető interaktív térképeket. "Mély szomorúsággal nézte végig a kiállítás központi terében a magyar zsidók tragikus sorsát bemutató Auschwitz Album képeit" - áll a közleményben.

A Holokauszt Emlékközpont rámutatott: a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet és a magyarországi Páva utcai intézmény évek óta indít közös, a holokauszttal kapcsolatos tanárképző programokat, tanulmányi utakat.Israel Meir Lau, Izrael Állam volt főrabbija A zsidó élet törvényei című könyvének bemutatója hétfőn volt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Tel-Aviv főrabbija ma a budapesti gettó felszabadulásának 66. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen tart majd beszédet a Dohány utcai zsinagóga előtti téren. A főrabbi legutóbb 1994-ben járt Magyarországon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár