2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Megújul a sümegi Püspöki Palota

2011. január 13. 16:13 MTI

Megújul a sümegi Püspöki Palota; a barokk kastély teljes homlokzatát 317 millió forintos beruházással újítják fel.


Az önkormányzat még 2009-ben nyert 80 százalékos támogatást a norvég állam által uniós országok részére kiírt pályázaton a műemlék épület homlokzati felújítására, restaurálására. A 400 éves műemlék épület átadása májusra várható - jelentette be Rátosi Ferenc, Sümeg független polgármestere. A polgármester elmondta, a város a felújítás teljes költségét a pályázati előírás szerint előfinanszírozással fedezetkezelői számlán letétbe helyezte, a szükséges forrásokat banki hitelből sikerült biztosítani.

A projekt célja az európai örökség megőrzése, a történelmi jelentőségű helyszínek és épületek hasznosítási tervek alapján történő felújítása volt. A sümegi püspöki palotának új funkciót is adnak: eddig részben múzeumként működött, kiállításokra használták, a felújítást követően kulturális események helyszínévé is teszik. Rátosi Ferenc közölte, hogy terveik szerint a palota mögé ötszáz fős nyári színházat építenek és a barokk épület belső tereit is felújítják majd. A mostani projekt csak a külső homlokzat megújítását teszi lehetővé. A kastély teljes hasznosításának érdekében már nyolc éve végeztek rekonstrukciót az épületen, akkor a teljes tetőszerkezetet kicserélték 100 millió forintos költséggel.

A sümegi Püspöki Palota az önkormányzat tervei szerint nyárra újjáéled, a pályázat tizenöt fő állandó foglalkoztatását is előírja. A barokk palota Sümegen a Vár-hegy lábának lejtőjén, a volt ferences kolostorral szemben áll. A közepes nagyságú műemlék kastélyt építésétől napjainkig püspöki palotának nevezték. Padányi Bíró Márton, a Sümegen székelő veszprémi püspök építtette 1748-ban, a régi püspöki lakóház átalakításával.

A palota szobáinak többségét egykor szép és finom ívű indák, bimbók és virágos mintájú füzérek stukkói díszítették, melyek nagyobb része mára elpusztult. Az egyes helyiségek falburkolatai és ajtói a 18. századból, a klasszicista cserépkályhák a 19. századból valók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár