Őrült uralkodók

A németek már 1952-ben tudtak Eichmann hollétéről

2011. január 11. 11:33 The Daily Telegraph

Az amerikai és német hírszerző szolgálatok már 1952-ben, azaz közel egy évtizeddel elfogása előtt pontosan tudták, hogy hol bujkál a náci holokauszt kitervelésében kulcsszerepet játszó Eichmann - derül ki a titkosítás alól frissen feloldott dokumentumokból.


A Bild szombati számában bemutatott BND-jelentések szerint nyilvánvaló: a németek mindvégig tudtak arról, hogy Eichmann pontosan hol bujkált, és milyen álnevet használt. Emellett az iratokból az is kiderül, hogy a BND 1958-ban az amerikaiakkal is megosztotta ezen információit.

A kritikusok szerint a két ország azért nem tett semmit Eichmann elfogása érdekében, mert azokat a német hivatalnokokat és nácibarát vatikáni tisztviselőket szerették volna megvédeni a felelősségre vonástól, akik a férfi szökésében segítettek. Eichmann elfogására végül 1960-ban került sor, amikor a Moszad ügynökei kapták el, és vitték Izraelbe, ahol bíróság ítélte halálra.

A dokumentumok kiadását korábban a Bild kezdeményezte, de miután a német hírszerzés nem volt hajlandó erre, bírósági döntés tette lehetővé az információk egy részének bemutatását.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!