2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titkos kódot rejthet Mona Lisa szeme

2010. december 14. 16:24 Discovery News

Különlegesen nagy felbontású képek azt valószínűsítik, hogy a világ leghíresebb képén látható női alak szemei betűket és titkos kódokat rejthetnek - állítják szakértők.

„Az avatatlan szem számára nehéz a szimbólumokat megkülönböztetni, de a kinagyított, nagy felbontású képek alapján egy LV betűsort láthatunk a jobb pupilla mögött"ez Da Vinci nevének monogramja lehet” – árulta el Silvano Vinceti, az olasz kulturális örökség nemzeti bizottságának elnöke.

Vinceti elmondta: Mona Lisa bal szeméből sokkal nehezebb kiolvasni a betűket, amely CE, esetleg szimplán B lehet, de a festmény további szimbólumokat rejthet, például a híd íve körül. „Ez vagy 72, esetleg egy L betű és egy kettes szám” – mondta el Vinceti. Ugyan a már az interneten is terjedő hír osztatlan sikert aratott a Dan Brown-követők körében, az elmélet nem sok pozitív visszajelzésre számíthat a Da Vinci-kutatók részéről.

„Nem kommentálom a ’felfedezés’ tudományos értékét, mivel az elméletnek hiányzik a tudományos megalapozottsága” – nyilatkozta Carlo Pedretti, a világ vezető Da Vinci-szakértője. „Mikroszkóp alá téve a festményt, az eredeti Mona Lisa szemében semmilyen titkos kód nem látszik, csak egy repedés (craquelure)” – tette hozzá. Lényegében erre az álláspontra helyezkedett Alessandro Vezzosi, a Museo Ideale igazgatója is: „A tudományos vizsgálatok – mint amilyen a színképelemzés is – már eddig is érdekes jellegzetességre mutattak rá, de ezekből bizonyosan nem kerültek elő semmiféle számok és betűk”.

Leonardo Da Vinci (1452-1519) élete vége felé fejezte be művét, amely azóta szinte megszámlálhatatlan kérdést vetett fel. Néhányan – köztük Vinceti is – azt állítják, hogy a Mona Lisa önarckép, Da Vinci saját magát festette le női ruhában. Sokak szerint Caterina Sforza, Milán hercegének, Galeazzo Maria Sforzának törvénytelen lánya látható a képen, vagy Aragóniai Izabella, esetleg Costanza d'Avalos, Giuliano de Medici szeretője.

2005-ben Veit Probst, a Heidelberg Egyetem könyvtárigazgatója egy 1503. októberi keltezésű feljegyzésben azt találta, hogy Da Vinci modellje egy nemesi család sarja, a paraszti felmenőkkel rendelkező Lisa Gherardini volt, aki később egy kereskedőhöz, Francesco del Giocondóhoz ment feleségül. Nem kevesebb teória lebegi körül Mona Lisa mosolyát: egyesek szerint terhessége felett érzett határtalan öröm, asztma, arc paralízis vagy fogcsikorgatás váltotta ki a szokatlan, a Vasari által még a 16. században „inkább isteni, mint emberi”-nek nevezett mosolyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár