2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A mikrofilm reneszánsza

2010. november 23. 11:12 Science Daily

Hamarosan mikrofilmen archiválhatják a digitális adatokat - az új eljárás használatával ugyanis elkerülhető lenne az egyre gyorsuló technológia fejlődés gyakori konverziói során bekövetkező adatvesztés.

A digitális objektumok - dokumentumok, képek, adatbázisok, stb - megnyitásához, olvasásához és írásához minden alkalommal a megfelelő programokra van szükség, de áttételesen a megfelelő operációs rendszerek, eszközmeghajtók, vagy épp hardverek használatára is szükség lehet. Nem mindegy az sem, hogy milyen adathordozón kerültek mentésre – olvasható Steffen Schilke és Andreas Rauber német kutatóknak az International Journal of Electronic Governance című szakfolyóiratban megjelent tanulmányában.

A technológiai fejlődés eszerint mára olyannyira felgyorsult, hogy az adatokat egyre gyakrabban kell új típusú adathordozókra vagy épp formátumokba konvertálni, így integritásuk könnyen sérülhet a folyamat során. Az analóg archívumok esetében nincs szükség ilyen változtatásokra, ezért a két német kutató a régi megoldásokat az újakkal próbálta ötvözni, és a digitális adatokat mikrofilmre mentené ki.

A szakemberek az osztrák e-kormányzati rendszer adatainak archiválásánál legalább 100 éves periódusokban gondolkodnak: a jelenlegi tárolási eljárások azonban költséghatékonyságban, stabilitásban és technológiai függetlenségben egyáltalán nem olyan megbízhatóak, mint a korábban is előszeretettel alkalmazott mikrofilmek.

A vizsgálatok során a kutatók arra kerestek választ, hogy mennyire egyszerű a digitális adatok mikrofilmre konvertálása, illetve onnan mennyire lehet veszteségmentesen visszanyerni azokat. Ezen adathordozók beolvastatása ugyanis a jövőben sem fog problémát okozni: a szkennelés, karakterfelismerés, illetve az adatok dekódolásának metódusa szerintük nem fog megváltozni.

A szakemberek szerint az adatmennyiség még tovább is csökkenthető: ha a szövegeket egy megfelelő algoritmussal vonalkóddá alakítják, akkor egy korábban 191 oldalas szöveg alig 12 oldalnyi teret emészt fel - ráadásul mellette a szükséges algoritmus is könnyedén eltárolható. Emellett ha színes mikrofilmet használnak, arra még több adat férhet - mindez pedig kiváló háttérmentés lehet a digitális úton tárolt kópiák mellett.

A mikrofilm legnagyobb előnyét a kutatók szerint az jelenti, hogy beolvasásukhoz nem szükséges elektronikus szerkezet - az egyetlen környezeti feltétel, hogy a tekercseket száraz, hermetikusan elzárt környezetben tárolják.

Long-term archiving of digital data on microfilm

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár