2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Atadták a felújított pálos-karmelita kolostort Sopronbánfalván

2010. november 17. 13:39 MTI

Átadták a felújított pálos-karmelita kolostort Sopronbánfalván. Az évszázados épületet eredeti rendeltetésével összhangban elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakították; ezekhez a szerepkörökhöz a kolostor hangulata megfelelő környezetet biztosít.


A kolostort 2004-ben vásárolta meg Kovács Gábor, a KOGART Művészeti Alapítvány alapítója, miután a karmelita rend segítségét kérte a sopronbánfalvi kolostorépület megmentése érdekében. Ezután évekig érintetlenül állt a romos műemlék, majd a régészeti feltárást követően másfél év alatt elvégezték a teljes felújítást a két hektáros területen mintegy 1,2 milliárd forintos költségből. A nonprofit működtetésű beruházást a norvég alap 1,8 millió euróval támogatta pályázat útján, a fennmaradó 55 százalékot pedig Kovács Gábor cége, a Nistema Kft. biztosította.

Múltat, történelmet, spiritualitást vett ingatlan formájában, amelynek vissza kellett adni eredeti funkcióját - hangsúlyozta Kovács Gábor az ünnepi megnyitó előtti sajtótájékoztatón. Az egykori szerzetesi cellákból 23 vendégszobát alakítottak ki fürdőszobával. Közülük 18 egyszemélyes, 5 pedig kétszemélyes. Az épület része egy étterem, páratlan freskóit és stukkóit a műemléki feltárás során bontották ki a későbbi festékrétegek alól. Két meditációs helyiség, előadó- és konferenciaterem, alkotó- és kiállítóterem és több közösségi tér is helyet kapott az egykori kolostorban.

A műemléképület különleges dísze a kolostor és a templom közös fala mentén húzódó, tetőtérben elhelyezkedő könyvtár. A könyvállományt adományozói mozgalommal kívánják megalapozni: a vallási, spirituális témájú könyvek felajánlói díjtalanul látogathatják az épületet jövő év február végéig.

Karsai Gábor, a kolostor igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a nonprofit jelleggel működő épület március elejétől szállást és meditációs lehetőséget kínál csoportoknak, vallási közösségeknek, emellett elvonulási helye lehet vállalkozások vezetőinek, művészeknek, alkotóknak. A kolostor állandó kiállítása bemutatja a Magyarországon alapított pálos rend történetét, az időszakos KOGART kiállításon pedig 20. századi alkotók spiritualitást megjelenítő munkái láthatók keddtől.

Polgár Tibor, a VÁTI fejlesztési programok üzletág ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az egyéni felelősségvállalás ennek a kezdeményezésnek a speciális jellemzője. A szakember kivételesnek nevezte, hogy magánkezdeményezésre közfunkció valósul meg, miként történt a sopronbánfalvi kolostor esetében.

A pálos kolostort 1482-ben alapította Sopron városa a Bánfalva fölé magasodó sziklán. A török időkben az épületek nagy része elpusztult. Az egyemeletes újkori kolostort a 17. század első felében emelték. A 19. század végén a karmelita apácák otthona lett. A rendet 1950-ben feloszlatták, hosszú ideig elmeszociális otthon működött falai között, az 1970-es évek közepétől azonban elhagyatottan állt az épület, s állaga folyamatosan romlott. A rendszerváltás után kapták vissza az épületet a karmeliták, a kolostor újjáélesztésére azonban nem volt lehetőségük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár