2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Középkori átjárót fedeztek fel a pálos kolostorban

2009. szeptember 17. 12:43 MTI

Középkori átjárót fedeztek fel a kutatók a sopronbánfalvi pálos, majd karmelita rendbeli kolostortemplom felújítási munkálatai során. Az eredeti szépségében helyrehozott épületben rövidesen művészeti és meditációs központ létesül.

"2002-ben már volt alkalmam kutatni az egykori pálos kolostor épületegyüttesében" - mondta el Balázsik Tamás művészettörténész-régész. "A kolostorépület szinte teljesen eredeti formájában újul meg, ezért is volt szükség az akkori művészettörténeti kutatómunkára, amelynek során előkerültek többek között a 17. századi ebédlőterem stukkós, festett díszítésű mennyezetének freskói. Ezek többek között a rendalapító Remete Szent Pál és négy egyházatya arcképét örökítik meg, de életképeket is láthatunk a pálosok hétköznapjaiból."

Elmondása szerint a kivitelező a kolostor többi részét is az alaprajzi elrendezés minimális módosításával, korhű anyaghasználattal kívánja megújítani. 2007-ben ezért újabb fontos feltárás indult, amely már a 15. századi kolostor alapfalait is vizsgálta. Ebben a munkában részt vett két soproni kutató, Gabrieli Gabriella régész és Nemes András művészettörténész is.

A sopronbánfalvi kolostor történeti érdekessége, hogy 1532-ben a Bécs ostromára induló török sereg katonái alaposan megrongálták. Csupán a Bécsújhelyre menekült, és 1643-ban visszatelepülő pálosoknak sikerült helyreállítaniuk. 1643 és 1786 között azután a pálos rendtartomány noviciátusaként működött. 1892-ben a karmelita rend tulajdonába került.

"A jelenleg folyamatban lévő kivitelezés közbeni megfigyelések során találtunk rá az egykori pálos kolostort és a hegyi templomot összekötő gótikus, szemöldökgyámos, pálcatagos átjáróra, valamint egy gótikus ablakra, amelyet ugyancsak restaurálnak, és látható lesz majd. Ezen kívül előkerült egy 17. századi csatorna is, amely nyolc és fél méter hosszúságban épen maradt" - ismertette az előkerült építészeti leleteket Balázsik Tamás.

A műemlékegyüttes múltjához méltó kivitelezés célja, hogy 2010 végére magas színvonalú művészeti és meditációs központ működhessen a pálos kolostor területén. A beruházást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány végzi, és a munkálatok költségeihez 4,5 millió eurós támogatást nyújt a Norvég Alap is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár