7 végzetes pillanat

Reptérélmény Budaörsön

2010. október 14. 16:34 MTI

A magyar építészettörténet számára is fontos budaörsi repülőtér értékeire szeretnék ráirányítani a figyelmet a szombati repülős napon a szervezők – mondta el Pinke Sándor, a repülőtér vezetője.


Az első alkalommal megrendezésre kerülő eseményen a nagyközönség megismerkedhet az 1937-ben átadott, ma ipari műemlékként számon tartott Bauhaus fogadóépülettel és a műszaki megoldásai révén különlegesnek számító hangárral, de oldtimer gépek, hőlégballonosok, vitorlázó, modellező és sárkányrepülők is várják az érdeklődőket; a kort régi autókkal és a ’30-as évek divatjával idézik meg – tette hozzá a Magyar Repülő Szövetség által üzemeltetett reptér vezetője.

Mint Pinke Sándor elmondta, Ferihegy megépültéig a budaörsi repülőtér szolgálta ki a közönséget, amely korának egyik legkorszerűbb reptere volt. Az utasokat elegáns fogadócsarnok várta, de nemcsak a váró volt különleges, hanem a ma is működő hangár, amelynél - az öntartó szerkezetnek köszönhetően - nem kellett oszlopot alkalmazni, a kifutón pedig a Zsolnay-gyárban készült majolika vízelvezetőt használtak.

„A Birbauer Virgil által tervezett épület és a hozzá tartozó egységek az évtizedek alatt nagyon rossz állapotba kerültek, teljes körű rekonstrukciójuk ma már elengedhetetlen, és a reptér kitartó munkatársai ehhez szeretnének segítőtársakat találni” – fűzte hozzá a repülőtér vezetője.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!