2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elmúlt századokhoz képest több fa van ma Nagy-Britanniában

2010. október 6. 12:27 The Daily Mail

Sokkal kiterjedtebbek ma Nagy-Britanniában az erdők, mint több évszázaddal korábban - állítja egy frissen megjelent tanulmány.

Az ENSZ szerint a szigetországban a fás területek aránya a szárazföld 12 százalékát teszi ki, amelyre történészek szerint utoljára az 1750-es években volt példa. A 18. századot követően ugyanis megtizedelték az erdőállományt, mivel a fák kellettek a hajók építéseihez, valamint a puskapor (faszén) előállításához.

A nagyfokú iparosítás és a háborús erőfeszítés miatt az erdővel borított területek aránya az 1920-as évekre öt százalékra csökkent, ez pedig cselekvésre, a vészjósló tendenciák visszafordítására késztette az erdők helyzetével foglalkozó londoni bizottságot. Többek között adóval próbálták elősegíteni a faállomány növelését – ha valaki például két évig birtokol egy erdőt, akkor mentesül az örökösödési illeték alól.

„Az emberek szeretik, ha saját fájuk lehet; az erdőbe belefeledkezhetnek, s például gombászhatnak” – mondta el az egyik aktivista, Hugh Johnson. Ezt a lehetőség ragadta meg Felix Dennis is, aki Warwickshire mellett ezer hektár fát ültetett, amellyel Anglia legnagyobb összefüggő lombhullató erdőjét szerette volna kialakítani.

A bizottság jelentése szerint az elmúlt 15 évben huszonkét százalékkal nőtt a fás területek aránya, de Nagy-Britannia míg így is messze elmarad az európai átlagtól, Németország területét harminc, Franciaországét pedig huszonnyolc százalékban borítja erdő. A prehistorikus időkben ez az arány még hatvan százalék volt a szigetországban, de az állatok legeltetéséhez szükséges területek miatti fakivágások következtében a 11. században tizenöt százalékra zuhant.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár