2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Osztrák írót marasztaltak el holokauszttagadásért

2010. szeptember 12. 14:19 MTI

Egy harmadik perben is elmarasztalták holokauszttagadás miatt Gerd Honsik osztrák szerzőt Bécsben.

A szélsőjobboldali nézeteiről ismertté vált 68 éves férfit két könyvének tartalma miatt nem jogerősen további két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a holokauszt tagadását és a nemzetiszocialista eszmék terjesztését tiltó osztrák jogszabály, az úgynevezett tilalmi törvény megsértéséért.

Az ügyész azzal érvelt, hogy Honsik a könyvekben kétségbe vonta a náci tömeggyilkosságokat, többek között azzal, hogy "gáz-csalásról" írt. Rámutatott arra is, hogy habár a meghallgatás alatt a vádlott vitatta, amit korábban írt, továbbra is kétségbe vonta, hogy léteztek gázkamrák a "nagynémet birodalom" területén, és a holokauszt "igazságügyi orvos szakértői kivizsgálását" szorgalmazta - írta az APA osztrák hírügynökség.

A tárgyaláson a vádlott a néhai Simon Wiesenthalt hazugnak nevezte, a második világháborús szövetséges hatalmakat a németeken elkövetett népirtással vádolta, ezt a "népirtást" szerinte "felszabadítássá költötték át".

Honsikot először 1992-ben, másodszor tavaly áprilisban ítélték el, egy korábbi könyvében és egy saját maga alapította Halt (Állj) című folyóiratban közölt állításai miatt. Mindkétszer börtönbüntetést kapott. Az első per után az ítélet végrehajtása elől Spanyolországba szökött. Spanyolországban az Ausztriában Honsik terhére rótt cselekmények nem voltak törvénysértőek, s a spanyol hatóságok csak 2007-ben, a második vádemelés alapján kiadott európai elfogatóparancs alapján adták ki az osztrák igazságszolgáltatási szerveknek. Tavaly öt év börtönbüntetést szabtak ki rá, ezt később négyre csökkentették.

Az eredetileg a náci szervezetek feloszlatásáról, újraalapításuk és a nemzetiszocialista tevékenység tilalmáról szóló, 1945-ben megalkotott tilalmi törvényt 1992-ben egészítették ki a holokauszt tagadásának tilalmával. Egytől tíz évig, különösen súlyos esetben akár húsz évig is terjedő börtönbüntetés szabható ki arra, aki a nemzetiszocialista népirtást vagy más, emberiesség elleni nemzetiszocialista bűntettet nyilvánosság előtt tagad, kisebbít, helyesel vagy igazolni próbál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár