2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétszáz éves pezsgőt mentenek ki a Balti-tengerből

2010. szeptember 1. 08:30 MTI

Megkezdődött annak a hetven palack kétszáz éves pezsgőnek a kiemelése a Balti-tengerből, amelyet a tengerfenéken fedeztek fel a finn Aland-szigeteknél.

"Mindent összevetve, úgy tűnik a világ legöregebb pezsgőit mentjük ki éppen" - jelentette ki Rainer Juslin az autonóm Aland-szigetek kormányzati illetékese. Mint közleményében leírta: az egyenként több tízezer euró értékűre becsült palackok ötvenméteres mélységben pihennek a tengerfenéken.

A rendkívüli leletre júliusban bukkantak rá a finn felségterületen dolgozó norvég búvárok. A tökéletes állapotúnak ítélt palackok a feltételezések szerint abból a szállítmányból származhattak, amelyet XVI. Lajos francia király küldött az orosz uralkodóháznak. A közlemény leszögezte, hogy az üvegek tartalma a tengerfenéken töltött kétszáz év ellenére kitűnő állapotban maradt meg, azt ugyanakkor nem tisztázta, pontosan mennyi idős lehet a palackokban rejtőző pezsgő.

A pezsgő állagának megőrzése egyfelől a tenger mélyén lévő állandó hőmérsékletnek köszönhető, másfelől annak, hogy a palackokban lévő nyomás nem engedte, hogy tengervíz szivárogjon be a dugókon át. A történelmi pezsgőtermelő gazdaság, a Veuve Clicquot szakértője egyike lehetett azon keveseknek, akik néhány kortyot ízlelhettek a ritka portékából. Becslése szerint a nedű a 18. század utolsó - 19. század első harmadából származhat. Ez egy kicsit bizonytalanná teszi a valaha kóstolt "legöregebb pezsgővé" nyilvánítást, mivel tavaly Londonban egy 1825-ös Perrier-Jouet került terítékre.

Bár a lelet jogos tulajdonosa az Aland-szigetek, a helyi kormányzat még nem döntötte el, hogy mihez kezd a kinccsel. A Finnországhoz tartozó, Botteni-öbölben elhelyezkedő Aland-szigetek autonómiát élvez, és lakosai svédül beszélnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár