2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világ legöregebb pezsgőjére bukkantak svéd búvárok

2010. július 19. 08:40 MTI

Vélhetően a világ legöregebb, fogyasztható pezsgőjére bukkantak svéd búvárok a Balti-tengerben egy elsüllyedt hajó gyomrában.

Egyikük, Christian Ekstrom a hét végén elmondta, hogy a roncsot a Svédország és Finnország között fekvő Aland-szigeteknél találták meg, mintegy hatvan méteres mélységben. Feltételezésük szerint a hajó Oroszország felé tartott rakományával, amikor elsüllyedt. Nemzetiségét nem tudták megállapítani.

A palackokról először azt hitték, hogy bor van bennük. Aztán amikor felszínre hoztak egyet, és a dugó eltávolítása után megkóstolták, rájöttek, hogy valójában pezsgőt kortyolgatnak. Sőt nem is akármilyet. "Mennyei, fenséges íze volt. Roppant édes, enyhe dohányra és tölgyfára emlékeztető árnyalattal" - lelkendezett a búvár. Úgy becsüli, hogy a nemes ital az 1780-as évekből származhat. Még legalább harminc palacknyit rejtenek belőle a roncsok.

Bár Ekstrom meg van arról győződve, hogy a pezsgő igazi, és a régiségét illetően sem téved, mintát küldtek a nedűből Franciaországba, a pezsgő szülőhazájába (Champagne megye), hogy hitelesítsék. Carl-Jan Granqvist svéd borszakértő véleménye szerint ha a dugók érintetlenek, és a pezsgő tényleg valódi és iható, akkor egy-egy palack akár 50 ezer eurót (hozzávetőleg 14 millió forintot) is megér.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár