2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zokni-szandál: már a rómaiak is

2010. augusztus 30. 11:01 The Independent

Utak, vízvezetékrendszerek, véres sportok és a zoki-szandál - mind-mind a Római Birodalom öröksége. Legújabb kori kutatások bebizonyították, hogy a római hadsereg volt az első, amely Britannia meghódításakor a hideggel dacoló katonák lábára zoknival adta a ma sokadvirágzását élő divatos lábbelit, s ezzel egy több ezer éves trendet indított útjára.

Az A1-es út Dishforth-Leeming közötti szakaszán, illetve North Yorkshire-nál végzett ásatások során olyan rozsdás szögek kerültek egy cipőről a felszínre, amelyen szövetrostok nyomai voltak láthatók, ezzel pedig bizonyítást nyert az a – korábban írásos források által tanúsított – tény, hogy a rómaiak zokniszerű ruhadarabokat viseltek. A felfedezés egy ősi ipari létesítmény területén történt, amelyhez egy vízimalom tartozott, a közelében pedig a római határ melletti elfeledett erődítmény, Healam Bridge állt.

A helyi kulturális örökségvédelmet irányító csapat vezetője, Blaise Vyner elmondta, hogy az erőd felfedezése még több információval szolgálhat a rómaiak mindennapjairól. „Nagyon sokat tudunk már a római erődítményekről, de egy ipari terület – ahol egy malom is található – feltárása nagyon érdekes lehet. Azt reméljük, hogy ezáltal még jobban megismerjük a katonaság élelmezését-önellátását.”

A rómaiak először i.e. 55-ben próbálták uralmuk alá hajtani a szigetet, de az a rákövetkező évben történt hódítási kísérlettel együtt kudarcot vallott. Julius Caesarral szemben i.sz. 43-ban Claudius már sikerrel járt, aki 40 ezer katonát vezényelt a csatornán át, hogy pacifikálja a brit törzseket, majd először a Római Birodalom történetében sikerült központi irányítás alá vennie a szigetet. A korábbi kutatások arra is rámutattak: lehetséges, hogy rómaiak már akár száz évvel korábban is éltek a szigetországban, és a helyiekkel aktív kereskedelmet folytattak.

A későbbi évszázadok során a Mediterráneum melegéhez szokott katonáknak meggyűjt a bajuk a „ködös Albion” hűvös időjárásával, ezért az itt szolgáló katonák szinte könyörögtek családtagjainak, hogy küldjenek számukra köpenyt és meleg mellényt – állítják a Hadrianus fala közelében megtalált feljegyzések; egyikük például „zoknit, két pár szandált és alsónadrágot” két szeretteitől („Paria udonum ab Sattua solearum duo et subligariorum duo” – olvasható latinul).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár