2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Akinek tényleg szöget ütöttek a fejébe

2010. június 29. 15:29 Régészet Budapesten

Egy esetleges középkori gyilkosság nyomaira bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) régészei Szigetszentmiklóson.


A múzeum 2003 óta végez feltárásokat az M0 körgyűrű déli szektorának területén. A 2009-2010 folyamán végzett megelőző régészeti feltárások egyik helyszíne a szigetszentmiklósi Dunára dűlő nevű lelőhely volt.

A területen az őskortól a középkor végéig számos régészeti korszak képviselteti magát, a legjelentősebbnek mégis az eddig több mint 100 sírt számláló későközépkori temető mondható. A temető északnyugati szélén ásott sírok nagy részében nők és gyerekek csontváza található. Több olyan közös sír is előkerült, ahol az édesanya lábánál helyezték örök nyugalomra az újszülött csecsemőjét. A sírokban elsősorban a viselethez köthető tárgyak kerültek napvilágra, többek között ruhaszegély, párizsi kapocs, hajtű, pártadísz.

A temető eddigi legnagyobb szenzációja az a női csontváz, amelynek szemgödrében mélyen besüllyedve egy szög bukkant elő. Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa a koponya tisztításakor, a tarkótájon, az öreglyukba beleverve egy másik szöget is talált. A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján készített röntgenfelvételen jól látszik a két szög helyzete. Az antropológiai vizsgálat további rendellenességet is talált: az öreglyuknál felfedezett csontosodás egy nagyon súlyos, személyiségzavarral járó betegségre utal.

Az esettel kapcsolatban számos kérdés merül fel. Az biztos, hogy a két szög nem a koporsó összeroskadásánál került a koponyába. Ma már aligha megállapítható, hogy a szögek okozták-e az elhunyt halálát, egy időben került-e a két szög a fejbe, gyilkosság történt-e vagy egyfajta gyógyítási módként értelmezhetjük a beavatkozást, vagy az amúgy is súlyos betegséggel küzdő emberrel halála után történt-e ez a rituálé. Középkori forrásokból ismerünk párhuzamokat, de régészeti feltárások nyomán nem mondható gyakorinak az eset. Egyes kutatások szerint a 'szöget ütött a fejébe' mondás egy középkorban elterjedt gyilkossági módra utal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár