2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A svájci határon temethették el Mussolini naplóit

2010. június 22. 11:52 The Daily Mail

Benito Mussolini naplóit az olasz-svájci határ közelében rejthették el, és azokat a Duce utasítása szerint 2025-ig, azaz elásásuk után nyolcvan évig nem lehetne bemutatni - árulta el az akcióban segédkező férfi.

Régóta terjed Mussolini titkos naplóinak mítosza: eszerint a Duce részletesen megírt minden uralma alatt történt eseményt, és így például az is megismerhető lenne, hogy milyen kapcsolat fűzte Winston Churchill brit miniszterelnökhöz. Ezt azért is jó lenne ismerni - vélik az olasz történészek, mert egyesek szerint Mussolini kivégzésére az MI6 egyik tisztogató akciója során került sor, amikor a fasiszta Olaszországnak az angol miniszterelnökhöz fűződő kapcsolatával kapcsolatos anyagokat tüntették el.

Ezt erősítette meg Rocco Della Morte, a második világháborús berlini olasz konzul, Guglielmo Della Morte fia is, aki szerint apja 1945 áprilisában Milánóban találkozott Mussolinival, aki egy lezárt bőröndöt adott át neki, amelybe naplóit, és más fontos dokumentumait tette. A Duce utasítása szerint ezt el kellett ásni, és 2025-ig nem szabad felnyitni. Erre Campodolcino mellet, az olasz-svájci határhoz közel került sor.

Rocco a The Daily Mailnek elmondta, hogy minderről most azért számolt be, mert jelenleg 74 éves, és nem biztos, hogy megéri 2025-öt, és szeretné, ha a naplók tartalmát mindenki megismerné. Ismertetése szerint a fémdobozba zárt bőrönd a Spluga-völgyben található.

Mussolini életrajzírója, Mariano Vigano szerint mindez nagyon érdekes, de amíg nem találják és vizsgálják meg az iratokat, nincs mit mondani az ügyről. Szerinte sokszor emlegettek már állítólagos Mussolini-naplókat, így az 1950-es években az egykori diktátor fia, Vittorio számolt be ilyesmiről, aki szerint apja irományait a japán nagykövetnek adta át. A naplókat Svájcba csempészték, ahol aztán az egyik verzió szerint a japán fegyverletétel után mindent elégettek. Egy másik elképzelés alapján a naplókat Tokióba vitték, és ott őrzik őket, míg egy harmadik történet szerint a vatikáni titkos levéltár vigyáz minderre, és azokat XII. Pius irataival együtt 2028 előtt nem adják közre majd. Három évvel ezelőtt Marcello Dell Utri olasz szenátor is előállt egy hasonló sztorival: naplóiról azonban elég hamar kiderült, hogy hamisítványok.

A leghíresebb ilyen hamisítás 1983-ban történt: akkor Hitler naplóinak részleteit mutatták be.

Christopher Duggan, Mussolini-szakértő szerint ezen elméletben lehet némi igazság, hiszen a dokumentumok átadásának és elrejtésének története valószerűbb az eddig sztoriknál, ám ez nem jelenti azt, hogy tényleg a Duce irományait találnák meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár