2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Együttműködnek a magyar és a szlovák levéltárosok

2010. június 2. 08:18

2010. május 31-én Kassa város főpolgármestere, Ing. František Knapík és Reisz T. Csaba, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója együttműködési keretszerződést kötött a levéltári szakmai kapcsolatok erősítésére és bővítésére.

Kassa városának levéltára (Arhív Mesta Košice) és a Magyar Országos Levéltár (MOL) munkatársai között az elmúlt évek során egyre szorosabb együttműködés bontakozott ki 2006 óta, aminek II. Rákóczi Ferenc fejedelem kassai újratemetésének centenáriuma volt a kezdete.

Ennek jegyében 2006. június 2-án, Kassán került sor a Rákóczi Kassán 1906–2006 rendezvénysorozat keretében a II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai földi maradványainak Kassára hozatala c. kiállítás megnyitására a helyi Löffler Béla Múzeumban. A Henszlmann Imre Történelmi Társaság által rendezett kiállításhoz a Magyar Országos Levéltár is jelentős mértékben hozzájárult a témához kötődő dokumentumai, illetve fotói Czikkelyné Nagy Erika által készített digitalizált reprodukciói révén.

A számos érdeklődőt — köztük a kassai levéltár igazgatóját — vonzó kiállítás megnyitó beszédét Katona Csaba, a Magyar Országos Levéltár levéltárosa tartotta meg. Ugyanezen év őszén Kassa Város Levéltára és a Magyar Országos Levéltár Kassán közösen rendezte meg a II. Rákóczi Ferenc Kassán 1906–2006 című nemzetközi tudományos konferenciát október 27–28-án: a szlovák, magyar, német, osztrák, cseh és lengyel előadók által fémjelzett konferencia anyaga a közeljövőben kétnyelvű kötetben fog napvilágot látni a két intézmény közös kiadásában.

Ez a mind szorosabbá váló együttműködés erősödött tovább 2010. május 31-én, amikor Kassa város főpolgármestere, Ing. František Knapík, Jozef Filipko alpolgármester és dr. Jozef Kirst levéltárigazgató kíséretében látogatást tett előbb Budapest Főváros Levéltárában (BFL), majd a Magyar Országos Levéltárban. A látogatás keretében a főpolgármester úr együttműködési megállapodást írt alá Reisz T. Csabával, a Magyar Országos Levéltár főigazgatójával.

A keretszerződés célja az, hogy a felek „hozzájáruljanak a tudásalapú társadalom és gazdaság fejlődéséhez, megerősítve a tudomány eredményeinek ismeretén alapuló tájékoztatást, valamint emeljék az intézményeikben folyó szakmai munka színvonalát”. Az együttműködés célja továbbá, hogy olyan szervezeti formákat és információs rendszereket alakítsanak ki, amelyek megfelelő keretet biztosítanak a nemzetközi tudományos, illetve a levéltári szakmai kapcsolatok erősítésére, bővítésére.

A felek arra is törekednek, hogy a középkori és kora újkori levéltári forrásokat minél nagyobb számban digitalizálják, adatbázisban rögzítsék és interneten keresztül hozzáférhetővé tegyék, és e törekvéseikben egymást szakmai tudásukkal támogassák. Az együttműködési megállapodás aláírásán prof. dr. Gecsényi Lajos, a MOL nyugalmazott főigazgatója, dr. Á. Varga László, a BFL főigazgatója, a MOL több vezetője és munkatársa, valamint a magyarországi tudományos élet számos képviselői is jelen voltak.

A megállapodás aláírását követően a vendégek Trostovszky Gabriella mb. főigazgató-helyettes kalauzolásával megtekintették a MOL Bécsi kapu téri főépületét és a Dőry Ferenc Törvényszobát, majd kötetlen beszélgetéssel fejezték be a programot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár