7 végzetes pillanat

Lezuhant repülőgép a kukoricásban

2010. június 1. 09:51 Szathmáry István

A második világháború kései emléke, egy Lockheed P-38 J, közismertebb nevén Lightning-típusú amerikai vadászgép darabjai kerültek elő a Vas megyei Zsennyén.


Szolnok, 2010. május 21. Magó Károly zászlós az amerikai repülő roncsai között talált elősűrítő kerékkel.

Az elsősorban bombázók védelmére alkalmazott kéttörzsű vadászgép roncsainak egy része talajlazítás közben egy kukoricásban bukkant a felszínre, s a helybéliek robbanóanyagoktól tartva az MH Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljat értesítették a leletről. A felszínközelben levő további gépmaradványokat végül fémdetektoros keresést követően a szolnoki Repüléstörténeti Múzeum munkatársai, Magó Károly zászlós, Markó Ferenc és Hegedűs Attila emelte ki és szállította a már számos ritka háborús légi emléket őrző múzeumba.

A feltáráshoz kapcsolódó levéltári kutatások és egy idős szemtanú visszaemlékezése alapján a gép lezuhanásának körülményeit is sikerült tisztázni. A 82. vadászcsoport, 95. századához tartozó, 44-23210 számú gép 1944. november 20-án a rábamolnári vasútállomás támadása közben sérült meg a német légvédelem tüzétől, ezt követően ütközött a talajnak.

Egy idős szemtanú, Verhás Imre így emlékezett az egykori eseményre: "11 éves voltam, amikor lezuhant a repülőgép. Tehenet hajtottunk az úton, amikor láttuk, hogy égve közelít felénk a gép. Az árokba ugrottam és onnan néztem, hogy mi történik. A gép becsapódott óriási zajjal a Zsennyét Rumtól elválasztó árok mellé. A gép farokrésze átrepült az árok másik partjára. Néhány óra múlva ismét elmentünk az úton, de akkorra már a csendőrök lezárták a területet."

Mivel darabjai jelentősen szétszóródtak, így a most megtalált másfél mázsányi alkatrész, közte egy még részben festését is őrző légcsavarszárny mellett további leletekre csak további, nagy területre kiterjedő kutatás révén lehet számítani. Amint azt szintén sikerült tisztázni, a Lightning pilótáját, Robert Black hadnagyot először Zsennyén temették el, majd földi maradványait a háború után az amerikai sírazonosító különítmény katonái kiemelték és elszállították.

A roncsok feltárását a szolnoki kutatók a közeljövőben tovább folytatják.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!