2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Világhírű balerina a panamai puccsban

2010. május 31. 09:05 MTI, The Guardian

Margot Fonteyn világhírű brit balerina az 1950-es években jócskán belekeveredett a panamai kormány elleni puccskísérletbe, amelyet Fidel Castro kubai vezető támogatott - derült ki a Londonban nyilvánosságra hozott archív dokumentumokból.

Az 1991-ben elhunyt táncosnőt a klasszikus balett egyik legnagyobb művészeként tartják számon, elsősorban annak a szoros munkakapcsolatnak köszönhetően, amely az orosz Rudolf Nurejev táncoshoz fűzte.

Az iratokat a brit nemzeti levéltár tette közzé, miután múlt pénteken feloldották titkosságukat. A bizalmas táviratokból és levelekből részletesen kirajzolódik Fonteyn rejtett politikai tevékenysége, amely egyszerre szórakoztatta és bosszantotta az illetékeseket az Atlanti-óceán mindkét partján, és összeáll belőlük az 1950-es évek végének államcsínykísérlete, amikor is az ünnepelt balerina és diplomata férje, Roberto Arias, Fidel Castro segítségét kérte egy forradalomhoz, amely egy, az utolsó pillanatban elkövetett baklövés miatt meghiúsult.

A 39 éves Fonteyn nemzetközi hírű táncosnő volt, amikor 1959. április 20-án letartóztatták és rövid ideig fogva tartották egy panamai börtönben a puccskísérlet után, amelyet panamai férje indított 125 kubai forradalmár segítségével. Letartóztatása előtt pár nappal férjével egy látszólagos jachtkirándulásra indult, de valójában embereket és fegyvereket akartak szerezni az államcsínyhez.

A dokumentumok szerint londoni tisztségviselők, valamint brit diplomaták Panamában és New Yorkban egyaránt lázasan próbálták elsimítani az incidenst, attól tartva, hogy az összeesküvés veszélybe sodorja Nagy-Britannia és a közép-amerikai ország kapcsolatait, de az is kiviláglik belőlük, hogy az illetékesek egyfajta "elhamarkodott komédiának" tartották a históriát.

"Többször is meg kellett csípnem magam, amikor felkeresett, hogy biztos legyek benne, nem álmodom azt a vígoperába illő történetet, amelyet előadott" - írta John Profumo akkori külügyi államtitkár-helyettes abban a feljegyzésben, amelyet londoni találkozásukról készített, nem sokkal Fonteyn kiszabadulása után.

Profumo szerint Fonteyn elismerte, hogy férjével felkereste Kubában Castrót, aki segítséget ígért a panamai rezsim elleni puccskísérlethez. "(Fonteyn) biztos volt benne, hogy a segítség fegyvereket és embereket jelent. Azt bizonygatta, hogy Castro állt a puccs mögött". A belső feljegyzésben Profumo azt javasolta, ne hozzák nyilvánosságra, hogy a kubai vezetőt milyen szálak fűzik az elvetélt államcsínyhez. A panamai brit nagykövet, Ian Henderson nem volt elragadtatva Fonteyn viselkedésétől, és egyik táviratában azt írta: reméli, hogy "meglehetősen hosszú ideig távol tartja magát Panamától... Viselkedése erősen kifogásolható és felelőtlen".

Profumo arról is beszámolt, hogy amikor a puccs lelepleződött, a táncosnő véletlenül a tengerbe ejtett néhány inkriminált dokumentumot. Tisztségviselők később visszaszerezték az iratokat, köztük Arias címtárát, benne John Wayne és Errol Flynn színészek címével. A hírességek nyilvánvalóan üzleteltek a balerina férjével. Az illetékeseknek egyébként az volt a véleménye, bár Fonteyn "nyakig benne volt az összeesküvésben", amatőr forradalmár volt, aki "bájosan könnyedén" szemlélte az egész helyzetet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár