2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Leonardo fillérekért

2010. május 6. 16:33 The Guardian, MTI

Kártérítési pert indult a Christie's aukciós ház ellen, mert 19. századi német rajzként, a lehetséges ár ezredrészéért adott el egy művet, amely a volt tulajdonosa szerint valójában Leonardo da Vinci alkotása volt - jelentette a The Guardian brit napilap internetes kiadása.


A Christie's a felperes szerint 11 400 fontért (mintegy 3,7 millió forintért) kótyavetyélt el egy rajzot, amely több mint 100 millió fontot (33 milliárd forintot) ér. Az eredeti tulajdonos, Jeanne Marchig, aki egy brit állatjóléti alapítvány vezetője,, felelőtlenséggel vádolta meg az aukciósházat. Állítása szerint a cég nem tanúsított "kellő gondosságot", és valódi értékének töredékéért passzolta el a művet, s emiatt keresetet nyújtott be a manhattani szövetségi bíróságon.

A leányprofilt jelenleg egy göteborgi kiállításon lehet megtekinteni da Vinci-alkotásként. Marchig a bíróságra benyújtott iratok szerint jelentős, de eddig meg nem nevezett mértékű kártérítést követel. A dokumentumok szerint a rajzot több mint 100 millió dollárért (21,8 milliárd forintért) biztosították és annak értéke meghaladja a 150 millió dollárt (csaknem 36,7 milliárd forintot). Marchig szerint a La bella principessa (A szép hercegnő) című portré a milánói herceg lányát, Bianca Sforzát ábrázolja.

A periratok értelmében számos bizonyíték támasztja alá, hogy a rajz egy valódi da Vinci-alkotás. Egyebek mellett megemlítenek egy halvány ujjlenyomatot, amely megegyezik azzal, amit a festőgéniusz egy másik alkotásán találtak. Szénizotópos kormeghatározás segítségével megállapították, hogy a rajz 1440 és 1650 között, nem pedig a 19. században keletkezett. A Christie's a vád szerint nem alkalmazta a modern a tudományos módszereket és technológiákat.

Akad azonban olyan szakértői vélemény is, amely ellentmond a felperes állításainak. Jacques Franck, az UCLA da Vinci-szakértője a Guardiannek kijelentette: "Ez nem Leonardo keze nyoma. A rajzon anatómiai hibák láthatók, különösen a nyak és a mell közötti vonalon."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár