2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Apjuk nevét kapták a viking nők

2010. április 29. 10:43

A vikingeknek komoly gondjai voltak a névadással - véli a Leicesteri Egyetem egyik kutatója, aki egy nemrég megrendezett szimpóziumot beszélt a témáról.

Dr. Philip Shaw a Nottinghami Egyetemen megrendezett, hatodik Viking Szimpóziumon mutatta be kutatási eredményeit a névadási szokásokkal kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy a lánygyerekek a legtöbbször apjuk „nőiesített” nevét kapták meg (pl. Tomas-Tomasina), amire azért is szükség volt, mert nyíltan és egyértelműen jelezte a kapcsolatot a gyerekek és apjuk között. A névadás a társadalomról is sokat elárul, hiszen ez azt is jelenti, hogy a fiúgyerekek voltak a fontosabbak, míg a lányok esetében csak a családi kapcsolatot akarták érzékeltetni.

Emellett a női nevek nagyon népszerűek, és több esetben jóval változatosabbak voltak, mint a férfiak nevei. Ez a konzervativizmus a kutató szerint ma is él, és a szülők nagyon vigyáznak arra, hogy a fiúgyerekek maszkulin nevet kapjanak. Ez a probléma szerinte az „Evelin” név átalakulásában is nyomon követhető, amely a 12. században vált férfiból női névvé.

A szimpóziumon emellett több más érdekes kérést is bemutattak, amelyek a kor mindennapjainak árnyalását segítik elő. A szervezők reményei szerint a hasonló rendezvényeken az akadémiai kutatásokat mutathatják be, és tehetik népszerűbbé a nagyközönség körében, aminek segítségével több korábbi tévhitet is eloszlathatnak majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár