2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nők nélkül nem lenne sör sem

2010. április 1. 08:13 The Daily Telegraph

A nők érdeme a sörgyártás, és vállalkozó kedvük nélkül sosem fedezték volna fel az alkoholos italt - véli egy brit kutatónő.

Jane Peyton történész szerint a nők érdeme a sör feltalálása és évezredekig csak ők főzhették és ihatták ezt az alkoholfajtát. Ez a helyzet 200 évvel ezelőtt változott meg, és az italt ma már csak és kizárólag férfiak számára reklámozzák.

A kutatónő új könyvében a sör születésének történetét is bemutatja: eszerint már a sumérek idejében is a gyengébb nem készíthette az alkoholos nedűt. Erre az is utalhat, hogy az ősi társadalmakban a sörnek mindenhol istennője, és nem istene volt. Az i.sz. 8-10. században aztán a vikingek hódításaikor is ez volt a helyzet: a nőknek kiemelt és fontos helye volt a társadalomban, és azt a korabeli szabályozások is megörökítik, hogy csakis ők főzhették a nedűt.

A könyvből az egyes országok hagyományait is megismerhetjük, így például azt, hogy Angliában a nők otthon főzték a sört, és az általában komoly bevételt jelentett az egyes háztartások számra. Emellett a nedű már a hétköznapi étkezés részévé vált, és például I. Erzsébet is szívesen fogyasztotta.

A 18. század, és az ipari forradalom kezdetekor azonban mindez nagyüzemi körülmények közé került, és az újfajta főzési szokásokkal és sörökkel a korábbi hagyományok is feledésbe merültek - véli a történésznő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár