2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Késve küldött vészjeleket a Titanic

2010. április 14. 15:26 The Daily Telegraph

A Titanic ütközése után 45 percen át még nem sugárzott vészjeleket - derül ki egy nemrég megjelent könyvből, pedig a megfelelő döntés esetén szinte az összes utas menekülhetett volna.

Tim Maltin múlt héten megjelent, 101 Things You Thought You Knew About The Titanic... But Didn't című könyvéből megtudhatjuk, hogy a katasztrófa bekövetkezte utáni 45 perc a károk felmérésével telt, pedig ha korábban riasztják a többi hajót, akkor jóval több utast megmenthettek volna. A viszonylag közeli Californian például szinte azonnal a helyszínre siethetett volna, ám mikor a vészjelzést megkapták, a legénység már aludt, és csak hajnali fél hatkor tudtak elindulni, amikor már késő volt.

Emellett a szerző szerint a tisztek nem akartak pánikot kelteni, és amíg nem tudták mi a baj, inkább titokban tartották a dolgot. A szerző szerint a mentőcsónakokat is a vészjelzéssel egy időben kezdték el leengedni – azonban ez is jóval hatékonyabb lett volna, ha közvetlen az ütközéskor adtak volna rá utasítást.

A két évig tartó kutatást Maltin a legjelesebb Titanic-szakértőkkel közösen lefolytatva arra is rájött, hogy Smith kapitány akármennyire is tehetséges volt, nem volt felkészülve a hajó méreteire. Amikor kifutottak Southamptonból, majdnem nekimentek egy amerikai hajónak - a csatorna ugyanis több kisebb járművel volt tele. A kitérés hullámai ekkor a másik hajón csapódtak le, és annak legénységét besodorták a vízbe. Emellett azt már korábban is tudták, hogy Smith “érdeme” volt az is, hogy a Titanic testvérhajójával, az Olympiccal sikerült nekimennie a New York-i dokknak.

Mindamellett Smith versenyt futott az idővel, és az Olympic korábbi rekordját szerette volna megdönteni. A versengésnek katasztrofális eredménye volt: az 1912 áprilisában elsüllyedt óceánjáró tragédiájában 1517-en haltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár