2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Udvariasan vártak az angol utasok a Titanic elsüllyedésére

2009. január 22. 10:59 The Independent

A Titanic katasztrófájakor azért halt meg több brit, mint amerikai utas, mert az előbbiek rendezetten álltak sorba a mentőcsónakokhoz, míg az utóbbiak gátlástalanul mentették magukat - állítja egy ausztrál kutató.

David Savage, a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatója négy, 20. századi tengerészeti katasztrófát tanulmányozott, hogy azokkal rávilágítson: miként reagálhattak az emberek a hasonló élet-halál helyzetekre. A kutató szerint ezeket a helyzeteket a „legerősebb éli túl” mentalitás helyett döntően az önzetlenség és a szociális normák betartása határozták meg. Ezt bizonyítja a Titanic pusztulása is, ahol azonban mégis az állatias ösztönök diadalmaskodtak, mert bár az amerikaiak durvaságára nincs bizonyíték, Savage szerint a túlélők számaránya mindennél többet elárul.

A szakértő szerint a britek mindvégig nagyon udvariasak és csendesek voltak - ami persze talán érthető is, hiszen az első osztályú kabinok voltak a legközelebb a mentőcsónakokhoz. Savage szerint ennek ellenére nagyon sok példa van rá, hogy az angolok úriemberként viselkedtek, miután a hajó 1912 áprilisának jeges éjszakáján egy jéghegynek ütközött. Ezt jelezte Edward John Smith kapitány legendás mondata is, aki „legyetek britek fiúk, legyetek britek” szavakkal buzdította a legénységet. Az egyik tehetős utas pedig szmokingot húzott, és a „Jól öltözve fulladok meg” szavakkal búcsúzott másoktól.

A katasztrófában több mint 1500 ember, többségében férfi vesztette életét, és Savage szerint ott a korábban hitt tömegpánikra nem került sor. Az Andrea Doria olasz óceánjáró 1956-os pusztulásakor azonban más viselkedésmintát követtek: a legtöbb túlélő később arról számolt be, hogy a legénység főként magát mentette, és nem törődtek az utasokkal. Savage szerint a hasonló önző helyzetek akkor kerülnek elő, amikor az emberek nem érzik a családi, vagy társadalmi kötelékeik által rájuk gyakolot hatást.

Egy másik példa a Lusitania katasztrófája: a valószínűleg fegyverszállítás miatt megtorpedózott hajó nyolc perc alatt süllyedt el, és Savage szerint akkor sem volt idő csoportokba szerveződni, vagy éppen udvariaskodni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár