2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Eltüntetik az "intellektuális arroganciát" Augustus oltárától

2010. április 12. 14:22 MTI

Átépítik - vagy más megfogalmazásban: módosítják - a 2006-ban felavatott római Ara Pacis múzeumot, amelynek létrahozásával ultramodern épület került Augustus római császár békeoltára (Ara Pacis Augustae) köré a Tevere folyó balpartján.


A Gianni Alemanno főpolgármester és Richard Meier amerikai építész által a héten közösen tett bejelentés szerint a folyóparti gyorsútnak a múzeum mellett elhaladó szakaszát a föld alá bújtatják, egy falat részben lebontanak és így a békeoltár, illetve a múzeum mellett kertet létesítenek.

Richard Meier szerint az eredeti tervhez képest ez komoly javulást jelent majd, lehetővé válik a tér megnyitása a folyó irányában, mivel el lehet távolítani azt a falrészt, amely eddig a forgalom zajának és az általa okozott szennyezésnek a csökkentésére szolgált. Gianni Alemanno közölte, hogy a munkálatokat még az ő mandátuma idején - azaz 2013-ig - elvégzik.

A 2006-ban átadott márvány- és üvegépület arra szolgált, hogy védje a két ezredéves oltárt, de sok bírálatot váltott ki - az elégedetlenek között volt a jelenlegi főpolgármester is. Alemanno korábban úgy fogalmazott, hogy a múzeum épülete "sebhely a város szívében és az intellektuális arrogancia megnyilvánulása Róma lakóival szemben". Alemanno 2008-ban, amikor megválasztották, kilátásba helyezte a múzeum megszüntetését - de végül lemondott erről az elképzelésről.

Az Ara Pacist i.e. 9-ben emelték abból az alkalomból, hogy Augustus (Caius Octavianus Caesar Augustus - i.e. 63 - i.sz. 19) három évig tartó hispániai és galliai hadjárata után visszatért Rómába. Az oltár két oldalán hosszú menet látható, amelynek élén Augustus és felesége, Livia halad.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár