2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

A tej és az európai táplálkozás története

2010. április 7. 08:57 The Guardian, MTI

A tejtermelés kulcsszerepet játszik az európai táplálkozás történetében - derül ki egy új kutatásból, amely az i.e. 8. és i.sz. 18. század közötti időszak régészeti leleteit vette górcső alá.


A tudós, aki vizsgálatairól a Gazdaságtörténeti Társaság éves közgyűlésén számolt be, a csontvázak magasságát mérte, abból indulva ki, hogy a hosszabb csontok jobb táplálkozást sejtetnek.

A csontvázak tanúsága szerint a mezőgazdaság kialakulásával párhuzamosan, de leginkább a növekvő tejfogyasztásnak köszönhetően kezdett nőni a népesség átlagmagassága. Némi visszalépés volt tapasztalható a római korban, majd egy újabb nekilendülés észlelhető a "sötét" középkorban. Nikola Koepke szerint a római korban a visszalépés a táplálkozás alacsonyabb színvonalával kapcsolható össze, ami a nagyobb népsűrűséggel, valamint a hadsereg élelmezési szükségleteivel magyarázható.

A városi lakosság táplálkozása minden korban rosszabb volt, mint a vidékié, s a vizsgált 2500 év alatt, még az ipari forradalmat megelőző évszázadokban is alig-alig javult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár