2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Megújulnak Gödöllő műemlékei

2010. március 31. 11:01

Egymilliárd forint támogatást nyert el Gödöllő önkormányzata a norvég alaptól: a pénzt a tervek szerint a város négy, idegenforgalmi szempontból is különleges helyszínének megújítására használják fel.

A „Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása” címmel benyújtott pályázatra az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok pályázati konstrukció keretében adtak pénzt. A projekt koncepcióját 2007-ben nyújtotta be az önkormányzat, és 2009 május elején érkezett meg a „Támogatási Ajánlat”, mely szerint az alap Pénzügyi Mechanizmusok irodája 85 százalékos támogatást nyújt a rehabilitációs programhoz.

A nyertes pályázat eredményeként Gödöllő négy idegenforgalmi szempontból is különleges helyszíne újulhat meg:

A jelenleg vasúti váróteremként működő királyi váró számára jelentős fordulatot jelent a program. Az 1800-as évek végén épült, jelenleg a MÁV Zrt. kezelésében lévő díszes műemléképület, mára igencsak leromlott.

A következő hónapokban visszaépítik a kupolás fedélszerkezetet, a három homlokzaton végigfutó egykori kovácsoltvas oszlopokon álló, míves perontetőt, és felújítják a város felőli oldalon a kocsifelhajtót, valamint az előtte lévő területet és a két oldalán hajdan volt kerti ágyásokat. Ezt követően már nem váróteremként, hanem múzeumként és idegenforgalmi létesítményként fogadja az ide érkezőket.

Az épületben közlekedéstörténeti és helytörténeti kiállítást alakítanak ki, ahol a Magyar Műszaki Közlekedési Múzeum az udvari vonatokkal és a királyi várók legszebb emlékeivel ismerteti majd meg a látogatókat, ötven dokumentum és húsz műtárgy bemutatásával. Többek között itt lesz megtekinthető, a Tisza-vidéki vasút udvari kocsijának 1857-ből megmaradt bútorzata és a Stróbl Alajos által készített Erzsébet királyné és Ferenc József mellszobor, melyek egykor is itt álltak.

A királyi várótól csak néhány lépés választja el a szintén jelentősen átalakuló Alsóparkot. A rekonstrukciós tervek között a sétányok, utak kialakítása mellett hársfasor telepítése is szerepel, de ennek a programnak a részeként állítják majd helyre az egy évvel ezelőtt megrongálódott, az elmúlt évtizedekben Gödöllő szimbólumává vált Világfát is.

Gödöllő másik ékessége az Erzsébet-park, amit a köztudottan természetszerető királyné emlékére alakítottak ki, akinek itt található egészalakos bronzszobra, ma is zarándokhely. A következő hónapokban a szobrot felújítják, s környezetében díszparkot alakítanak ki, ahonnan rálátás nyílik majd az Erzsébet-sziklára. Az itt található Kálvária is visszanyeri eredeti szépségét, a park első része pedig eredeti, 1901-es állapotát.

A királyné maga is megfordult az I. Grassalkovich Antal által 250 évvel ezelőtt építetett máriabesnyői kegytemplomban, amit 2008-ban XVI. Benedek pápa basilica minor rangra emelt, s aminek környezete most tovább szépül. Az altemplom bejárati szintjére helyezik át az egykor az Antal-hegyen álló Grassalkovich filagóriát. A jelenleg funkció nélküli, hat kőoszlopos, tető nélküli torzót eredeti szépségében állítják helyre. Áthelyezésével együtt parkosítják a bazilika melletti terület bejárathoz közeli részét.

A kivitelezési munkák a idén májusban kezdődhetnek meg, s 2011 áprilisában fejeződnek be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár