2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lerombolják a történelmi Pekinget

2010. március 31. 09:01 The Daily Telegraph

A történelmi Peking egyik örökségi védelem alatt álló városrészét bontják el hamarosan egy 5 milliárd jüanos (147 milliárd forintos) "helyreállítási" projekt során.

A városvédők szerint a tervek egyszer és mindenkorra tönkreteszik a kínai főváros egyik örökségi és építészeti gyöngyszemét. A harminc hektáros területet érintő fejlesztés az ősi Dob- és Harangtornyok körül, amelyek a Jüan-, Ming- és Csing-dinasztiák idején jelezték a pontos időt, és az ezt körülvevő városrészben zajlik majd, amelynek épületei még ma is őrzik a múltat. A terület a város egyik pezsgő kulturális központja, amely az elmúlt években újra a bohém művészeké lett, akik kis boltokat, galériákat, vagy épp éttermeket működtetnek ott.

A Pekingi Kulturális Város címet viselő fejlesztés során mindezt elbontják, és a hutongok helyére lakóparkok és irodai negyedek kerülhetnek - figyelmeztetett a Pekingi Kulturális Örökségvédő Központ nevű független szervezet. A folyamat már közel 20 éve tart, és a város hagyományos negyedeinek többségét azóta elbontották, hogy helyükre felhőkarcolókat, vagy és apartmanházakat emeljenek. A terv azonban ennél is ambiciózusabb: a város északkeleti részén egy földalatti lakóteret építenének ki, ahol bevásárlóközpontok és parkolók mellett egy közel öt kilométeres földalatti út is készül.

A városvédők attól is tartanak, ha be is igazolódik a restaurálási szándék, annak végeredménye olyan lesz, mint amit a Tienanmen tér környékén hoztak létre, ahol a régi Peking Disney-stílusú verziója látható, aminek semmi köze sincs a korábbi városhoz.

Bár a térség 2002 óta örökségi védelem alatt áll, ez nem tartja vissza sem a kormányzatot, sem pedig a beruházókat a tervek megvalósításától. Ennek megakadályozására a múlt pénteken nyilvános civil akciót hirdettek, ám azt a szervezők - valószínűleg állami nyomásra - az utolsó pillanatban lemondták.

A helyiek egy része támogatja, hogy a hutongok eltűnjenek végre, mások szerint azonban ezekkel szép lassan a kínai múlt maradványait is eltüntethetik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár