2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra járnak a pekingi villamosok

2008. május 6. 17:00

Ötven év után ismét villamosok járnak Peking szívében, a Tienanmen tértől déli irányban húzódó, sétálóutcává alakított Csienmenen.

A villamosok egyelőre utasok nélkül, próbajáraton járnak a közel 1 kilométer hosszú vonalon, amelyet az eredetileg május elsejére tervezett átadási határidő helyett csak néhány héttel később adnak át.

A több mint 600 éves múltra visszatekintő Csienmen renoválását az olimpiára készülve 2002 végén kezdték el. A korabeli fényképek alapján készülő, huszadik század eleji utcakép visszaállításánál a kivitelezők arra is törekedtek, hogy a környék üzletei közül több mint százat eredeti formájában őrizzenek meg.

A sétálóutcát felügyelő Csungven kerület kormányzata évente 10 millió jüan (273 millió forint) támogatást szán azoknak a boltoknak, amelyeknek a felújítás alatti hosszú zárva tartás után az újrakezdésnél nehézségeik keletkeznek.

Az olimpiai építkezési láz azonban számtalan áldozatot is követelt. Az egykor arisztokraták, gazdag kereskedők és gyógyítók lakta Csienmenen állt Peking legrégibb színháza, amely már a Ming-dinasztiától (1368-1644) kezdve a mandarinok és gazdag kereskedők szórakoztatását szolgálta.

A különösen gazdag múlttal rendelkező Kuangho (Guanghe) színház lerombolása nagy felháborodást keltett a kínai kultúra és az építészeti emlékek tisztelői körében. A város vezetése az egykori színháztól nem mesze egy modern, több néző befogadására alkalmas létesítmény építését tervezi.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár