2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori hajóreplika szeli át az Indiai-óceánt

2010. március 11. 11:25

Egy 9. századi hajó pontos másolata indult útnak pár héttel ezelőtt Ománból: a "Maszkat ékköve" Szingapúrba szeretne eljutni. A történelmi és kulturális projekt során a két ország közös tengerészeti örökségét értékelik újra.

A projekt során Ománban egy 9. századi arab daut alkottak újjá: a 18 méter hosszú, Maszkat ékköve nevű hajót középkori módszerekkel és technikai megoldásokkal közel egy éven át építették. A tökéletesen illeszkedő gerendákat mésszel kevert kecskezsírral kenték be, míg a négyzetes vitorlák pálmalevelekből készültek.

To view this video you need to install Adobe Flash Player

Az ékkő 18 fős legénységével február 16-án futott ki Ománból, és a résztvevők az utazás során a korabeli navigációs technikákkal illetve a csillagok és a nap segítségével tájékozódnak. Emellett az ég és tenger színének megfigyelése, valamint a madarak és a megfelelő szélirányok követése is segíti őket. Vannak persze modern eszközök is a hajón, ám azokat csak a középkori technikák ellenőrzésére illetve koordinálására használják.

A hajó utazását az érdeklődők az interneten is követhetik: a napi kalandokat a honlap mellett egy twitteren is bemutatják, míg a hajó aktuális helyzete egy interaktív térképen látható. A hajó mostanra 1550 kilométert tett meg, és a tervek szerint Szingapúrba júliusban érkezhetnek majd meg.

Maszkat egyébként az egyik legidősebb település a Közel-Keleten, és az első európai Vasco da Gama volt a városban, aki Indiába tartó útja során kötött ki ott.

To view this video you need to install Adobe Flash Player

Korábban több hasonló hajó útját bemutattuk: az Argo másolata a Peloponnészoszi-félsziget északi partvonala mentén tartott Velencébe, Dublinba pedig egy 11. századi viking hajómásolattal jutottak el. A leghíresebb út Thor Heyerdahl nevéhez fűződik, akinek 2006-ban unokája is tengerre szállt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár