A vörösterror 133 napja

Ógörög hajómásolat követi az argonauták útját

2008. július 7. 15:18

A Korinthoszi-szorosba érkezett az Argo hajó másolata, s a Peloponnészoszi-félsziget északi partvonala mentén folytatja útját Velencébe - jelentette a görög sajtó.

A görög régészek és hajóépítők által elkészített evezőshajó három hete indult el a közép-görögországi Vólosz kikötőjéből egy két és fél hónapig tartó útra, amelynek végső úticélja az olaszországi Velence. A másolaton ötven evezős és további 22 hajós utazik.

Fotó: MTI
A 2000 tengeri mérföldes (3700 kilométeres) utat 37 szakaszra osztották, a küldetés valamikor augusztus második felében ér véget Velencében. A pompás evezős, amely átszeli a Jón-tengert, majd az Adriát, látható lesz a görögországi Patrasz kikötőjében, Korfu szigeténél, valamint olasz és szlovén kikötőkben is.

Fotó: MTI
A legenda szerint ötven argonauta az i.e. 14. században - nagyjából 200 évvel a trójai háború előtt - Kis-Ázsiába utazott az Argón, hogy segítsenek Iászón királyfinak az Aranygyapjú megszerzésében. A mostani úttal az ősi hajó céljához, a mai Grúzia területén fekvő Kolkhisz kikötőjébe akartak eljutni, ám Törökország nem tudta biztosítani a 28,5 méter hosszú, fából készült hajó biztonságos átkelését a Boszporuszon, ezért a modernkori argonauták nyugat fele indultak.

Fotó: MTI
A hajónak a mükénei korszak hadihajói szolgáltak mintául. A régészek az úttal új ismereteket akarnak szerezni az ókori hajózási szokásokról.

(Múlt-kor/MTI)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!