2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Önkéntesek fejtik a titokzatos feliratot

2010. március 4. 08:22

A salisburyi székesegyházban a régészek és restaurátorok egy különleges, és jelenleg megfejthetetlen, valószínűleg angolul írt középkori feliratot találtak, amelynek dekódolásához minden ötletet szívesen fogadnak.

A fekete, gót betűkkel írt szöveg az egyik legkorábbi angliai templomi felirat lehet, ám mostanra az olvashatatlanságig elhalványodott. A mészkőre festett alkotás azért is számít teljesen ismeretlennek, mert elé az 1660-as években Sir Henry Hyde, egy rojalista mártír emlékművét építették fel.

A katedrális régésze, Tim Tatton-Brown szerint a szakemberek teljesen véletlenül fedezték fel a feliratot, amikor a szobrot restaurálásra elszállították. Első blikkre mindez 16. századinak tűnt, ám a további tesztek egy évszázaddal korábbra datálták a szöveget, még a reformáció előtti időszakra. Dr. John Crook a feliratról készített, számítógéppel feljavított fotókat elemezve biztos abban, hogy a szöveg a 15. században íródhatott, amikor az angol szövegeket még csak ritkán használták a latin mellett.A furcsa kód jelenleg megfejtetlen maradt, és bár az emlékmű visszakerült helyére, a viták tovább folytatódnak. A szöveget rejtő fal részletes konzerválására az idő rövidsége miatt nem kerülhetett sor, ám annak részletes fotódokumentációja biztosítja, hogy jelenlegi állapota - ha csak átvitt formában is - de megmarad.

A szakemberek emellett a nagyközönség segítségét is szívesen látják: ha bárki megfejtené a szöveget, vagy ötlete lenne annak jelentésére, azt a [email protected] címen várják majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár