2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi festők Szekszárdon

2010. március 3. 13:09 MTI

Három évszázad historikus festészetéből ad ízelítőt négy dunántúli múzeum történeti tárgyú festményein és litográfiáin keresztül az a kiállítás, amely ma nyílik a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban.

A május 31-ig látható tárlathoz a zalaegerszegi Göcseji, a kaposvári Rippl-Rónai és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből válogatott a szekszárdi intézmény - mondta el Lovas Csilla, a tárlat rendezője.

A bemutató húsz alkotást, köztük tizenhat olajfestményt és pasztellképet, valamint Than Mór és Madarász Viktor műveinek litografált változatait tárja a közönség elé. A képek a honfoglalástól 1848-ig terjedő időszak magyar történelmének eseményeit - a török-kori küzdelmek idejéből Nándorfehérvár és Szigetvár ostromát, a mohácsi csatát, Budavár visszavételét - ábrázolják.

A legkorábban készült mű egy ismeretlen barokk mester alkotása: a Szent István felajánlja Máriának Magyarország koronáját című, 18. századi kép, amely a Göcseji Múzeum tulajdonában van, eredetileg a zalaegerszegi megyeháza főispáni hivatalának készült. Kiállítják Feszty Árpád A magyarok bejövetele című festményéhez készült vázlatát is, amelyet a művész a ma Ópusztaszeren látható körképen is felhasznált. A tárlat része még Madarász Viktor Rákóczi-portréja, Székely Bertalan vázlata a Thököly Imre búcsúja című alkotáshoz, valamint Rippl-Rónai József 1906-os, Rákóczi temetése Kassán című pasztellképe is - tette hozzá a rendező.

Lovas Csilla érdekességként említette, hogy négy zenélő képórát is láthat a közönség. A 19. században kedvelt alkotások egyike a női szalonok népszerű témáját, a magyar rendek Mária Teréziának tett felajánlását ábrázolja, amelyhez a Palotás dallama szólal meg, egy másikon Zrínyi kirohanása látható a Hunyadi-induló kíséretében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár