2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Ingyen programokkal csábít a Néprajzi Múzeum Napja

2010. március 1. 13:18 MTI

Tárlatvezetésekkel, előadásokkal, filmekkel, múzeumi órákkal és zenével is várják az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum Napjára a budapesti közgyűjteményben március 5-én, pénteken.


A programok délelőtt 9 órakor kezdődnek: a földszinti kiállítótérben tartott múzeumi órákon a régi mértékegységekről, a paraszti világban élő férfiak és nők életéről hallhat a közönség, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola diákjainak segítségével pedig falumakett is készül. Számos néprajzkutatóval - többek között Boross Mariettával, ifjabb Kodolányi Jánossal, Vajda Lászlóval, Hoffmann Tamással, Erdélyi Zsuzsannával, Boglár Lajossal és Hofer Tamással - portréfilmeken keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az Új szerzemények 2009 című tárlatot a földszinti galériában Fülöp Hajnalka és Tasnádi Zsuzsanna mutatja be, déltől pedig Szarvas Zsuzsa főrendező vezetésével tekinthetik meg a látogatók a (M)ilyenek a finnek? Finnország magyar szemmel című kiállítást. A könyvtár mozgóképtárának digitális elérését Granasztói Péter és Tari János ismerteti, 14 órától pedig a Káva Kulturális Műhely drámapedagógiai bemutatója várja a pedagógusokat.

A Néprajzi Múzeummal kapcsolatos tervekről és építkezésről Dávid Ferenc művészettörténész, Vizer Balázs építész, Sedlmayr Krisztina etnográfus és Wilhelm Gábor etnográfus beszélget, majd a Szabolcsi Bence Zeneiskola növendékei muzsikálnak a hallgatóságnak. Az Egy falu az országban - Átány című kiállítás rendezőinek felvetéseire Hofer Tamás válaszol, s ezen a napon adják át az idei Bátky Zsigmond-díjat is.

Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnográphiai Osztályának igazgató-őrévé. A Néprajzi Múzeum ezt a napot évről-évre születésnapjaként ünnepli. A jeles napon az érdeklődők a múzeum valamennyi kiállítását, rendezvényét ingyen látogathatják és a kiadványokat is kedvezménnyel vásárolhatják meg. A programokban a hagyományos népi kultúra és napjaink jelenségei egyaránt terítékre kerülnek, tükrözve az épületben zajló sokszínű, változatos munkát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár