7 végzetes pillanat

Ólommérgezésbe őrült bele Caravaggio

2010. február 24. 11:31

Olasz kutatók szerint a festékekből származó ólom miatt kapott mérgezést a Lombardiából származó barokk mester.


A Caravaggio (1573-1610) csontjaiból vett DNS minták alapján négy olasz egyetem antropológusainak kutatása ólommérgezést valószínűsít a halál okaként. A naturalisztikus ábrázolás iskolateremtőjének földi maradványait a toszkánai Porto Ercole templomában találták meg. A dolog szépséghibája, hogy a csontokról nem tudni bizonyosan, hogy valóban az olasz mesterhez tartoztak; a kutatás során az antropológusoknak először mintegy 200 ember földi maradványát kell összevetniük a művész ismert leszármazottaiéval.

A felfokozott életű olasz mesternek egy rövidebb nyugodt periódusa volt: Rómában Francesco Maria Del Monte bíboros vette pártfogásába, palotájában lakva művészetkedvelő társaságának készített intim hangulatú képeket. A nagyivó, erőszakos művész 1606-ban kocsmai verekedés során megölt egy embert, majd négy év múlva 37 évesen rejtélyes körülmények között érte a halál. Egyesek szerint szifilisz, mások szerint gyilkosság végzett vele.

A mostani kutatást vezető Silvano Vinceti szerint "az ólommérgezés felerősíti az agresszivitást és ideges viselkedéshez vezet. Caravaggio pedig tipikusan ilyen karakternek ismerjük." Tény, a 15-17. század festői nagyon súlyos egészségügyi problémákkal küzdöttek az ólomfestékek miatt, és később van Gogh esetében szintén kimutatható a mérgezés.

Caravaggio halálának 400. évfordulóján 2010-ben óriási kiállításokat rendeznek Olaszországban. A hétvégén Rómában állították ki 24 legismertebb festményét. Páratlan összeállításnak ígérkezik, hiszen a 19. században még tévesen több más festő munkáját is Caravaggionak tulajdonították. A tárlat 2010. június 13-ig tekinthető meg a Quirinale-palota hajdani istállójából kialakított Scuderie del Quirinale múzeumban.

A történelem egyik leghányattatottabb életű festőjének életét két kiváló alkotás is feldolgozta -

Simon Schama sorozata, a The Power of Art:

valamint Derek Jarman 1986-os filmje:

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!