2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Újjászületik a soproni Kecsketemplom

2010. február 22. 09:22 MTI

Restaurálják a soproni Fő téren álló bencés templomot és a hozzá kapcsolódó kolostort. A gótika és a barokk jegyeit viselő műemlék építészeti és történelmi értékeit a jövőben interaktív állandó kiállításon mutatják majd be - számolt be róla Horváth László templomigazgató.


Az építészeti örökség megóvásához, az épületegyüttes értékeihez méltó környezet visszaállításához 164 millió forintos támogatást nyertek a nyugat-dunántúli operatív program keretében. A támogatás a teljes beruházás 85 százalékát fedi le, a fennmaradó részt a tulajdonos Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság teszi hozzá - tette hozzá a templomigazgató.

A nemrégiben megkezdődött műemléki feltárásról Nemes András régész elmondta: a történelmi falak nemesi családok kriptáit őrzik, amelyek közül többet most tártak fel. Az egyik sírban aranyhímzéssel díszített szemfedélre bukkantak, amely a 17. század közepénél korábbról származik. A különleges leletet a napokban kiemelik és restaurálják. A szemfedél értékét emeli, hogy a ruházkodással kapcsolatban ebből a korszakból kevés tárgyi emlék van a múzeumok birtokában.

A szakembereknek korábban tizenöt kriptáról volt tudomásuk, most azonban egy teljesen érintetlen családi temetkezési helyre is rátaláltak a 17. század első feléből - hangsúlyozta Nemes András. Előkerültek római kori emlékek is, köztük egy oszlopalap az egyik kripta járószintje alatt. A gótikából pedig faragott kőlapra bukkantak a szentély alatt feltárt középkori sírfülkében.

A restaurálást követően állandó kiállításon ismertetik majd a templom és a kolostor történetét az érdeklődőkkel. A templomhajóban több számítógépet helyeznek el a műemléki környezethez illő installációval. Ezeken a pontokon nyerhetnek információkat a látogatók különböző nyelveken. A templom jelenlegi járószintje alatt bemutatják az egykori temetkezési szokásokat. A szakrális épülethez kapcsolódó kolostor kerengőjének L alakú folyosóján részben a ferences, részben a bencés múlt főbb történéseit tárják a látogatók elé, mivel a templomban négy évszázadon keresztül a ferencesek, majd 1802 óta a bencések szolgálnak.

A kiállítás tervezői nem feledkeznek meg a gyerekekről sem, ők korosztályuknak megfelelően interaktív módon, játékos formában, mesefigurák közreműködésével ismerhetik meg a templom történetét. A templom szomszédságában lévő 14. századi gótikus káptalanterem pedig a felújítás után alkalmas lesz irodalmi estek, kamarakoncertek rendezésére - mondta Horváth László.

A Kecsketemplomot - amely elnevezésében a 14. századi építő Kecskés családról emlékezik meg - gótikus stílusban építették, a későbbiekben részben barokkizálták. A falak történelmi eseményeknek is helyet adtak: ott koronázták királlyá 1625-ben III. Ferdinándot, s a 17. század vallási küzdelmei során négy alkalommal is tartottak országgyűlést az épületében. A templom tárgyi kincseinek egyike az a szószék, amelyről a hagyomány szerint Kapisztrán János gyújtó hangú toborzó beszédet mondott a nándorfehérvári ütközet előtt.

A beruházással a tervek szerint jövő őszre készülnek el. A projekttel a műemlék-együttes turisztikai vonzerejét kívánják növelni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár