2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílik a bolíviai diktatúra titkos levéltára

2010. február 17. 15:05 MTI

A bolíviai hadsereg ezen a héten, most először megnyitja titkos levéltárát az igazságszolgáltatás képviselői előtt, hogy tisztázhassák mintegy 170 személy sorsát, akinek az 1960-as évektől az 1980-as évekig tartó diktatúrák alatt veszett nyoma. A vizsgálat kiemelten kezeli a lyoni hóhért, Klaus Barbie volt nácit is befogadó Luis García Meza Tejada rémuralmát.

Milton Mendoza ügyész kedden tájékoztatta a sajtót arról, hogy másnap a fővárosban, La Pazban találkozik a hadsereg vezérkarával, hogy a védelmi minisztérium zöld jelzése után hozzáférhessen a mostanáig bizalmas besorolású katonai archívumokhoz.

Rubén Saavedra védelmi miniszter előző nap jelentette be, hogy Evo Morales kormánya "átláthatóvá akarja tenni az információkat", és engedélyezi a betekintést a fegyveres erők levéltárába. Hozzátette, hogy az archívumokat ezen a héten nyitják meg, miután a formaságokat elintézték.

Az áldozatok családja és emberi jogi szervezetek nyomására 2009-ben indult újra az a vizsgálat, amelynek középpontjában a mintegy 170 eltűnt személy - többségében szakszervezeti aktivista és harcos baloldali - sorsa áll. A vizsgálatot egy bizottság végzi Mendoza vezetésével.

Az eltűnések egy része Luis García Meza Tejada tábornok hírhedt rezsimjének időszakára, 1980 júliusa és 1981 augusztusa közé esik. Jobbkeze, az Egyesült Államokból 2009-ben kiadott Luis Arce Gómez ezredes rettegésben tartotta a baloldali köröket, miután igénybe vette a volt náci Klaus Barbie szolgálatait, aki segített neki megszervezni "a halál vőlegényeinek" nevezett félkatonai csoportot. Az 1980 és 1981 közötti önkényuralom legismertebb áldozata Marcelo Quiroga szocialista vezető, akinek holtteste máig nem került elő.

García Maza és Arce Gómez jelenleg börtönbüntetését tölti Bolíviában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár