2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Jómódban éltek a középkori ír szerzetesek

2010. február 17. 08:01 MTI

Míg a szerzetesi életmód az aszkétizmus szinonimájaként él a köztudatban, némely apát meglehetős jómódban élt, legalábbis a középkori Írországban.

Kilkenny központjában egy 17. századi kereskedő házának feltárása közben jöttek rá a régészek, hogy alatta egy 14. századi épület rejtőzik, amely a ciszterci szerzetesek birtokában volt egykoron. A kutatók rájöttek, hogy az épület a Kilkennytől 30 kilométerrel lévő Duiske cisztercitakolostor főapátjának városi "tanyája" volt. A feltárások tanúsága szerint, míg a "közönséges" szerzetesek igen szerényen éltek a kolostorban, elöljáróik semmi földi jót sem tagadtak meg maguktól: kedvelték a hattyúpecsenyét, a marhahúst, és a legjobb vörösborokat importálták egyenesen Bordeaux-ból.

A főapáti fényűző életmódra jellemző, hogy a ház még mellékhelyiséggel is rendelkezett. Ez egy aprócska szoba volt, amelyet a felső emeleten, a középkori épület külső falához "ragasztottak". A padlóba lyukat vágtak, amely köré fából ülőkét ácsoltak, az ürülék "csúszdán" érkezett a kikövezett pöcegödörbe. A csúszdán keresztül szabadultak meg a konyhai hulladéktól is, ennek köszönhetően tudható, hogy mivel is táplálkozott egy középkori főapát.

Cóilín Ó Drisceoil régész a legérdekesebbnek egy rozsdás övcsatot nevezett. "El tudja valaki képzelni, miként veszíthette el hatszáz évvel ezelőtt a főapát az övét, amely a csúszdán keresztül egyenesen a pöcegödörbe esett, és elmerült az ürülékben? A bőr már réges rég megsemmisült, az övcsat viszont mindmáig szinte teljesen ép" - mondta.

Az apátok édes élete 1537-ben ért véget, amikor VIII. Henrik feloszlatta a kolostorokat. Az adott ciszterci kolostort, ahogy a főapáti városi házat az állam elkobozta, a szerzeteseknek pedig útilaput kötöttek a talpukra. A városi telket egy gazdag kereskedő vásárolta meg, aki pazar lakóházat építtetett itt magának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár