2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

16. századi gyilkosság ügyében nyomoznak Szicíliában

2010. február 11. 15:05 MTI

Bűnügyi és törvényszéki orvostani szakértők nemzetközi csoportjának segítségét kérte a szicíliai rendőrség egy 447 évvel ezelőtt elkövetett gyilkosság rejtélyének megoldásához.

A Palermo melletti Carini városka polgármestere nyitotta meg újra az 1563-ban történt kettős gyilkosság ügyét: Laura Lanza bárónőt és szerelmét, Ludovico Vernagallót akkor ölték meg, amikor az ágyban rajtakapták őket. Gaetani La Fata polgármester azzal magyarázta szokatlan lépését, hogy "nem történt igazságszolgáltatás abban az időben. Azt reméljük, hogy DNS-vizsgálatok és a bűnügyi profil elkészítésével megfejthetjük a gyilkosság mögötti mozgatórugókat, megállapíthatjuk, hogy valóban egynél több gyilkosság történt."

A bárónő édesapja, Cesare annak idején a királyhoz írt levelében elismerte, hogy ő követett el becsületgyilkosságot, a levelet Carini Chiesa Madre templomának archívumában őrzik. A szeretőket állítólag közös sírban temették el a templom kertjében. "A legenda szerint Cesare Lanza nem egyedül cselekedett, veje, Don Vincenzo La Grua volt segítségére" - mondta a polgármester.

Nemzedékeken keresztül tartotta magát a híresztelés, miszerint a bárónő férjét az motiválta, hogy újra akart házasodni. La Grua tarthatott attól is, hogy riválisa, Vernagallo anyagi követeléssel állhat elő a bárónőtől született gyermekei számára. A "döglött akta" felnyitásakor a polgármester azt kérte a helyi rendőrségtől, hogy dolgozzanak együtt a bűnügyi helyszínelők nemzetközi szövetségével (ICAA), amelynek élén jelenleg az olasz rendőrség számára dolgozó Marco Strano pszichológus és bűnügyi szakértő áll. Az ügy újravizsgálását Strano viccelődése indította el, aki egy tavaly nyári carini látogatása során arról évődött a polgármesterrel, hogy még mindig nem oldották meg a gyilkossági rejtélyt.

A 16. században lefolytatott per során mind az apa, mind a férj javait ideiglenes elkobozták, ám később ártatlannak nyilvánították őket, valószínűleg nemesi rangjuk miatt, és arra a jogukra hivatkozva, miszerint félrelépő nők apjának és férjének jogában áll becsületgyilkosságot elkövetni - magyarázta Strano. Ha szerencsések vagyunk és megtaláljuk, azonosítjuk csontjaikat, lehetséges lesz megállapítani a halát okát, azt, hogy karddal csaptak le rájuk, vagy egy tőrrel szúrták őket agyon. Ha egynél több fegyvert használtak, valószínű, hogy egynél több gyilkos volt - mondta a szakértő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár