2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Teljesen lezárták Machu Picchut a turisták elől

2010. február 9. 10:10 MTI

A folyamatos esőzések miatt teljesen lezárták a turisták elől a Machu Picchut, a Peruban lévő inka romvárost - közölték hétfőn a dél-amerikai ország illetékes hatóságai.


A kimenekítésre váró turisták

A múlt hónapban több mint ezer turista rekedt a hegyen, mert a közeli Cuzcóból Machu Picchuhoz vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el a mostoha időjárás következtében. A perui hatóságok tucatnyi helikoptert vetettek be a mentőakcióban: ezek felét az Egyesült Államok biztosította, de például az argentin légierő is küldött két gépet csütörtökön erősítésül. Végül a 1300 turistát elszállítottak a helyszínről.

A hatóságok tulajdonképpen már akkor eltiltották a turistákat, de átmenetileg engedélyezték, hogy helikopteren naponta néhány százan felrepüljenek a hegyre. Rendes körülmények között a Machu Picchut naponta átlagosan 2200 ember látogatja meg. Most a helikopteres látogatásokat is megszüntették. Csak azok a helikopterek szállhatnak be Machu Picchu légterében, amelyek a közelében lévő falvak lakosságnak szállítanak közszükségleti cikkeket.

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák egyik "elveszett" városa. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, a perui fővárostól, Limától pedig 1100 kilométerre fekszik, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán.

A Machu Picchuhoz vezető vasútvonal kijavítása két hónapot vesz majd igénybe. Ez komoly csapás a térség gazdaságára, hiszen normális körülmények között a látogatók 90 százalékuk vonaton utazik a romvárosba.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!