2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a lesifotósok királya

2010. február 9. 17:38

Nyolcvanévesen elhunyt a lesifotósok királyaként emlegetett Felice Quinto, aki vélhetően a Fellini Édes élet című filmjében látható paparazzo alakját ihlette, és aki elsőként vetett be mindent, hogy lekapjon egy-egy hírességet. Quinto még január 16-án hunyt el az Egyesült Államokbeli Maryland államban, ahol már évek óta élt, felesége, Geraldine Quinto azonban csak hétfőn jelentette be halálát.

A paparazzik atyjaként is emlegetett fotós volt az első, aki képes volt bokrokban bujkálni, álcát ölteni és motorbiciklin körözni Rómában, hogy olyan képeket készítsen, amelyek aztán a világ összes pletykamagazinjában megjelentek.

Felice Quinto 1929-ben született Milánóban, majd Rómába költözött, ahol összebarátkozott Federico Fellini filmrendezővel. Geraldine Quinto szerint a mester eredetileg a fényképészt akarta felkérni, hogy játssza el a filmklasszikussá vált Édes élet fotósát, de Quinto elhárította a felkérést, mondván, hogy saját munkájával jóval többet tud keresni. Nézelődőként azonban feltűnt az alkotásban. "Amikor Fellini kijött a mozival, én már nagyjából négy éve fotóztam" - mondta a Dallas Morning News című lapnak még 1985-ben.

A lesifotósnak 1960-ban sikerült lekapnia Anita Ekberget, az Édes életbeli szerepe szerint paparazzik által üldözött sztárját, amint épp egy házas filmproducerrel csókolózott. Ekberggel amúgy nem ápolt túl jó kapcsolatokat, a legendás szépségű színésznő római otthonának ablakaiból nyilakat lövöldözött a hajnali öt órakor a ház előtt szobrozó Quintóra. Egy fejen is találta, egy pedig kocsijában tett kárt.

Quinto 1963-ban megnősült, feleségével az Egyesült Államokban telepedett le, ahol az AP amerikai hírügynökség fotósa lett. Az AP-nek dolgozva olyan eseményeket örökített meg mint John F. Kennedy meggyilkolt elnök temetése, és a polgárjogi felvonulások. Múltjától azonban nem tudott szabadulni, neve mindig is a hírességekről készített fotóiról maradt meg a köztudatban. A hetvenes években a legendás Studio 54 szórakozóhelyen fotózott rendszeresen, és egy ideig Elizabeth Taylor személyes fényképésze is volt.

1993-ban vonult vissza, feleségével nyugodt életet éltek. 1997-ben albumot adott ki képeiből, néhány felvételét pedig múzeumok állították ki. Felice Quinto csak kevés megbánást tanúsított azzal a híresség-kultúrával, amelynek létrejöttét segítette. "Ilyenek az emberek. Látni akarják ezeket a képeket, és túl sok pénz van ebben" - mondta 1997-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár