A vörösterror 133 napja

A pusztulás széléről az internetre kerül a magyar folklórarchívum

2010. január 29. 09:13

Akár világszenzáció is lehet a Hagyományok Házának kezdeményezése: a mágneses adathordozókon tárolt óriási folklór gyűjteményt 220 milliós fejlesztéssel digitalizálják és mindannyiunk számára elérhetővé teszik az interneten.


A nonprofit állami intézményként működő Hagyományok Háza öt éve digitalizálja és rendszerezi a népzenét, néptáncot, fényképanyagot és írott emlékeket tartalmazó folklórdokumentum-gyűjteményeket. A múlt század folyamán óriási tömegű hangfelvétel, mozgókép, fénykép és írott dokumentum halmozódott fel, ám ezek többsége még ma is mágneses adathordozókon van rögzítve, ami nem túl tartós, így számos gyűjtemény igen rossz állapotba került.A digitalizálás tehát nem csak a megőrzés miatt fontos, de a rendszerezést, keresést is sokkal egyszerűbbé teszi. Az archívumot egy SQL alapú média-adatbázisban katalogizálják – ami világszerte érdeklődést váltott ki a szakmában. A rendszer ugyanis nem csak tudományos szempontból különleges, de a népi kultúra internetes terjesztésében is forradalmian új eredményeket hozhat. Ehhez a meglévő rendszert kell továbbfejleszteni, kereshetővé kell tenni az adatbázist az interneten és a gyűjteményeket a lehető legszélesebb körben fel kell dolgozni.

A Hagyományok Házának Folklórdokumentációs Központjában dolgozók közül jelenleg mindössze tizenegyen végzik ezt a munkát, ráadásul a megfelelő technikai eszközök is hiányoznak ahhoz, hogy a hatalmas feladatot gyorsan megoldják. A halaszthatatlan fejlesztés 220 milliós összköltségének 85 százalékát, 187 millió forintot az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus fedezi.

A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt projektben először is további gyűjtemények vásárlásával, magánkézben levő felvételek, dokumentumok feltérképezésével bővítik a már most is több, mint 150 gyűjtést tartalmazó archívumot. Emellett megoldják a népzene-, néptánc- és egyéb analóg folklórfelvételek digitalizálást – így mentve meg azokat az enyészettől.

A felvételeket tartalmazó CD-k, DVD-k nem csak az archívumba kerülnek, ahol a tervek szerint klimatizált, tűzbiztos helyen tartják majd azokat. Harmadik lépésben folytatják a Fonó Budai Zeneház által megkezdett Utolsó óra programot ötven új cédé kiadásával és egy hétkötetes könyv megjelentetésével, melyből 350 példány az Európában működő nagyobb könyvtárakba, zeneiskolákba és folklórarchívumokba kerül.

Végül interneten is közzéteszik majd szellemi örökségünk kincseit. A rengeteg nehezen őrizhető és óvható népművészeti emlék így nem pusztán katalógusszámmal ellátott, „raktárban porosodó” archív anyag lesz, hanem ismét élő néphagyománnyá válhat.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!