2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Anekdoták a Lánchíd történetéről

2010. január 21. 13:14 MTI

Eredeti hídalkatrészek, makett, tervrajzok, vázlatok és korabeli geodéziai műszerek is láthatók a Hídtörténetek - Lánchíd címmel szombaton nyíló kiállításon a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban Budapesten.

Érdekességeket, kevésbé ismert részleteket mutat be hazánk első állandó Duna hídjának történetéről a 3-4 hónapon keresztül látogatható tárlat - mondta el az intézmény főigazgatója. Kócziánné Szentpéteri Erzsébet felhívta a figyelmet egy speciális, az eredeti Lánchíd szerkezetét hihetetlen pontossággal bemutató modellre. Európa egyik legszebb modellje 1:200 méretű és rendkívül részletes - tette hozzá.

Az érdeklődők eredeti hídalkatrészeket, hídbárcákat, azaz a hídpénz megfizetését igazoló jegyeket, tervrajzokat, vázlatokat, korabeli geodéziai műszereket is láthatnak. A dokumentumokon kívül olyan terveket, vázlatokat, elképzeléseket is megtekinthetnek az érdeklődők, amelyeket magyar és külföldi szakemberek javasoltak a Lánchíd alternatívájaként.

Szinte az összes kiállított tárgyhoz, dokumentumhoz, képhez fűződik egy-egy anekdota, amely a Lánchíd építéséből, vagy a későbbi korokból maradt ránk, de a Széchenyi hagyatékból előkerült két gúnyverset is elolvashatja a látogató, melyek a "legnagyobb magyaron" élcelődnek a Lánchíd építése miatt. A tárlaton a látogatók megtekinthetik a Hídember című filmnek azt a részét is, amikor a híd építésekor egy láncszakasz leszakadt, és több embert, köztük Széchenyit is a Dunába sodorta.

A tárlat egyben a Széchenyi Emlékév megnyitója is: gróf Széchenyi István 1860-ban hunyt el, életművének sarkalatos pontja a Lánchíd, amellyel 1832-től egészen 1848-ig naponta foglalkozott. A híd nemcsak műszaki mestermű, hanem a közteherviselés jelképe, hiszen a hídpénz fizetése alól senki sem kapott mentességet. A Hídtörténetek - Lánchíd című tárlat egy olyan sorozat kezdete, amelyben a budapesti Duna-hidakat mutatja be a múzeum. A jelenlegi kiállítás várhatóan április végéig látogatható.

A kiállításhoz kapcsolódva múzeumpedagógiai foglalkozásokra várják a családokat minden vasárnap. A résztvevők felépíthetik a Lánchíd makettjét tésztából és gyöngyből, felfedezhetik a különbségeket a Lánchíd és londoni testvérhídja között, kvíz-kérdésekre válaszolhatnak a Lánchíd történetéből, de színezhetnek a Lánchíd oroszlánjait és Buda látképét ábrázoló képeket is. A családi programokat minden héten vasárnaponként 11-13 óra között tartják és érvényes múzeumi belépővel látogathatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár