2020. tavasz: Halálos tudomány

Interneten egy viktoriánus kori hivatalnok naplója

2010. január 8. 12:22 MTI

Megírása után csaknem 160 évvel kerül fel az internetre egy viktoriánus kori hivatalnok naplója, amelynek bejegyzéseiből a korabeli időjárás mellett Viktória királynő esküvőjének pillanatait is megismerhetjük.


Nathaniel Bryceson naplója, amelyet 19 éves korában, 1846-ban kezdett el vezetni, értékes kordokumentum, bepillantást engedve a viktoriánus London életébe. A szerző a magánéleti eseményeken túl leírja a nyilvános akasztásokat, az időjárást, de a korabeli politika legfontosabb történéseinek, így az első angol-szikh háborúnak (1845-1846), valamint Viktória királynő házassági évfordulójának is figyelmet szentel. A naplót a Westminsteri Városi Tanács 1974-ben vásárolta meg 115 fontért. Eddig 260 bejegyzést digitalizáltak, amelyek részleteit ez év folyamán teszik fel a világhálóra.

Az egyik legkorábbi, 1846. január 5-i keltezésű bejegyzésében Nathaniel Bryceson egy fiatal nő akasztásáról számol be. Mint írja, Martha Browning az Old Bailey londoni büntetőbíróság vesztőhelyén lakolt meg azért, hogy előző év december 1-én eltette láb alól Elizabeth Mundellt. "A tettes nagy lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot, amikor segítség nélkül, nyugodtan fellépdelt az akasztófához. Testét kilenckor vágták le" - vetette papírra Bryceson. A naplóbejegyzések jelentős részét barátnőjének szentelte. Így leírja, hogyan járt pórul a fiatal pár, amikor február 22-én sétálni indult, és özönvízszerű eső áztatta bőrig őket.

Ed Argar, a Westminsteri Könyvtár vezetője szerint Nathaniel Bryceson naplójában érdekfeszítő módon ábrázolja a viktoriánus társadalmat, de láttatni engedi egy ifjú küzdelmes életét is. "A naplóból az is kiderül, hogy az utóbbi több mint másfél évszázad alatt mit sem változott az emberi természet" - fogalmazott Argar.

A napló

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!