2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Mongóliába várta a pápát Dzsingisz unokája

2010. január 5. 14:45 MTI

Új könyvben jelennek meg a Vatikán híres levéltárának egyedülálló dokumentumai, közöttük a IV. Ince pápához 1246-ban Dzsingisz kán unokája, Güjük kán által írt levél.

A mongol fejedelem a levélben azt javasolja a pápának, hogy személyesen utazzon Mongóliába valamennyi európai uralkodó kíséretében, hogy "hódoljanak neki és ismerjék el uruknak" a főkánt. Ellenkező esetben - fenyegetőzött a kán - "ellenségének" kiáltja ki a római pápát annak összes következményével együtt. Güjüknek azonban nem sikerült a fenyegetését beváltani, mert a testvére, Batu kán elleni hadjáratban váratlanul elhunyt. A krónikák szerint megmérgezték.

A belga könyvkiadó által kiadásra előkészített, A vatikáni titkos levéltár" című új könyv 105 történelmi dokumentumot foglal magában, közöttük 19 most jelenik meg először.

A vatikáni levéltár az egyik legnagyobb és legérdekesebb archívum hírében áll. Őriznek benne a legértékesebb közé számító, még a korai kereszténység korából származó iratokat, valamint a Szentszék és a világ országainak katolikus főpapjai között századokon át folyó levelezést. A Vatikán nem szokta a titkait feltárni, ezért az egyedülálló dokumentumokat fakszimile formájában tartalmazó új könyv hatalmas történelmi és kulturális értékkel bír.

A most közreadott iratok között szerepelnek a templomos lovagok 14. századi perének dokumentumai, valamint Michelangelo Buonarotti panaszlevele, amelyben kéri, hogy a Vatikán fizesse ki neki a Szent Péter-bazilika kupolájának freskóiért járó, három hónapja késlekedő pénzösszeget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár