2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Hamarosan életbe léphet az új világörökségi törvény

2010. január 4. 09:02 MTI

Várhatóan 2010 közepén léphet életbe a világörökségi törvény, amely megteremti a nyolc magyar világörökségi helyszín védelmével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges anyagi forrásokat.


Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleménye szerint a törvénytervezetet december elején nyújtotta be a kormány a parlamentnek. A tervezet szerint az állam a világörökségi területekre évi 400 millió forintot fordít, amelyet hazai és európai uniós pályázati forrásokból egészítenek ki. A törvény hatálybalépését követően a szükséges költségvetési források azonnal hozzáférhetőek lesznek.

A tervezet összefoglalja világörökségi helyszínekre vonatkozó szabályokat és korlátokat, valamint a fejlesztési lehetőségeket is segít meghatározni. A nyolc magyar világörökségi helyszín: Budapest Duna-parti látképe, a budai várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezte, Hollókő ófalu és táji szerkezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park - Puszta, a pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj, valamint a tokaji történelmi borvidék. A tervezet hatálya a világörökségi cím várományos helyszíneire és azok esetleges védőövezeteire is kiterjed, ám azokra más szabályok érvényesek.

A világörökségi helyszínekkel kapcsolatos állami feladatokat a kultúráért felelős miniszter a természet védelméért, az építésügyért, a területfejlesztését és területrendezésért, az agrárpolitikáért, valamint az egyéb érintett miniszterekkel összhangban látja el együttműködve a Világörökség Magyar Nemzeti Tanáccsal, a Világörökség Nemzeti Bizottsággal, az érintett szakhatóságokkal és világörökségi ügynökségekkel - fogalmazott a közlemény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár