7 végzetes pillanat

Egy békebeli magyar baka mindennapjai

2009. december 30. 11:44

Dualizmus kori napló alapján kelti életre egy osztrák-magyar gyalogezred kiskatonájának mindennapjait egy magyar nyelvű blog: az online naplóból 1886-tól tárul fel az önmagát "pályatévesztett proletárnak" nevező férfi élete.


Lowetinszky János József laktanyai élete a messzi Morvaországban, avagy egy osztrák-magyar gyalogezred története – olvasható az 1886 szeptemberétől vezetett napló bevezetőjében a naplóíró kiskatona bemutatkozója.

A morvaországi illetőségű, osztrák állampolgár, vagyis a magyar Svejk, Lowetinszky János József (1866, Pest - 1935, Budapest) naplói és egyéb iratai kétség kívül a 19-20. század legértékesebb társadalomtörténeti forrásai közé tartoznak. Az Osztrák-Magyar Monarchia alulnézetből ábrázolt katonai hétköznapjait egy önérzetes magyar baka szemszögéből mutatja be a blog szerzője, Balogh János Mátyás történész-levéltáros a naplóíró altiszt kéziratos, kiadatlan naplója alapján.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye 1948-ban vásárolta meg a különleges naplófolyamot, amelyben a magyar Svejk akkurátusan rögzíti a napi eseményeket: tisztolkodás, fegyverreli gymnastika, czélbalövés, heverés, alvás, iskola, fegyverfogások, tisztelgési gyakorlatok, merengés, alvás – a tábori élet rövid kivonata.

„Személyemet illető jellemzésül felhozom, hogy dolgoztam mint egy kuli, de éltem mint egy grandsigneur, sohasem sajnáltam a pénzt semmire sem, segítettem, akin tudtam, nemcsak tanáccsal, de kaláccsal is. Szerettem a jót étel[ben], ital[ban] és dohányban” – írja magáról a 81. számú császári és királyi gyalogezrednél szolgált naplóíró kiskatona, aki máshol "pályatévesztett proletárként" mutatkozik be. Gyalogezredét 1883-ban hozták létre, tulajdonosa - 1887-től - báró Waldstätten volt. Az állomány döntően német és cseh nemzetiségű volt, története során az ezred többnyire Iglauban állomásozott.

A szöveghez fűzött alapos jegyzetekben számos részletnek utánanézhetünk, hiszen a blog szerzője a forrást könyvtárakban, levéltárakban szerzett információval tette teljessé.

A magyarsvejk.blog.hu így lett kísérleti felület, ahol a hipertextté alakított napló személyes történetté válik, s a webnaplóban a békebeli naplóíró teljes környezetének és világának bemutatására vállalkozik.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!