2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Mozifilm készül a keresztesek nemeziséről

2009. december 23. 11:16

Egy nemrég megjelent könyv alapján hamarosan mozifilm készül Bajbarsz egyiptomi szultán életéről, akinek uralkodása alatt megkezdődött a keresztesek végső kiszorítása a Szentföldről.


Jermek Turszunov kazah forgatókönyvíró és filmrendező hat év alatt írta meg „A mamluk” című regényt, amely eredetileg forgatókönyvnek készült, és menet közben alakult át könyvvé. A mű Az-Záhir Bajbarsz, azaz I. Bajbarsz (1228 – 1277. június 30.) egyiptomi szultán fiatalkorának történetét mutatja majd be, „aki mindvégig a hazatérésről álmodott”. Turszunov az anyaggyűjtés közben ellátogatott Egyiptomba, Szíriába, és Jordániába is, ahol Bajbarsz uralkodott.

A tervezett filmes adaptációt Szergej Bodrov orosz kultrendező dirigálja majd, aki legutóbb a Mongol című, Dzsingisz kán előtörténetét bemutató alkotásért felelt, és aki évek óta dolgozik Bajbarsz-filmen. A könyvből az eddigi adatok szerint 5000 példány kelt el, a filmet pedig Kazahsztánban forgatják majd le.

Bajbarsz a becsvágytól hajtva arra törekedett, hogy a keresztesek ellen Szíriában folytatott szent háborúban felülmúlja Szaladinnak, az Ajjúbida-dinasztia megalapítójának érdemeit. Miután elismertette magát szultánként, nekilátott katonai ereje megszilárdításának és növelésének. Újjáépíttette a mongolok által lerombolt szíriai várakat és erődöket, új teherszállító és csatahajókat állított hadrendbe. A keresztesek elleni erők központi irányítása érdekében egy államban egyesítette Szíriát és Egyiptomot, a három legjelentősebb város megszerzésével pedig véget vetett az Ajjúbida-hercegek uralmának Szíriában. Bajbarsz élete a Múlt-koron

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár