2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Chopin születésnapját ünneplik a lengyelek

2009. december 17. 12:01 MTI

Mintegy kétezer programmal, köztük számos nemzetközi eseménnyel emlékezik meg 2010-ben Lengyelország Fryderyk (Frédéric) Chopin születésének kétszázadik évfordulójáról.


A világhírű zeneszerző és zongoraművészhez (1810-1849) kapcsolódó jubileumi ünnepségsorozat hivatalosan március elsején a Chopin múzeum megnyitásával kezdődik a varsói Ostrogski-kastélyban. További kiemelkedő eseménynek ígérkezik az augusztusi Chopin és az ő Európája elnevezésű fesztivál, valamint az októberi XVI. nemzetközi zongoraverseny. Az ünnepi év alkalmából teljesen felújítják a zeneszerző születési házát a Varsótól nyugatra található Zelazowa Wola falucskában.

Bogdan Zdrojevski lengyel kulturális miniszter a program szerdai varsói ismertetésén a lengyel kultúra világszerte ismert ikonjának nevezte Chopint. Waldemar Dabrowski, a programokat szervező iroda igazgatója, volt kulturális miniszter szerint az ünnepségek a 19. századi német-lengyel kulturális kapcsolatokra emlékeztetnek. Hangsúlyozta: Robert Schumann német zeneszerző fedezte fel Chopint a nyugati zenei világ számára, Drezda és Lipcse városa pedig jelentősen hozzájárult a művész világkarrierjéhez.

Chopint az orosz megszállás 1830-ban arra kényszerítette, hogy elhagyja Lengyelországot; ettől kezdve Párizsban élt. Dabrowski emlékeztetett arra is, hogy a nácik 1939 és 1945 között betiltották Chopin zenéjét és még koncentrációs táborba is kerülhetett, aki a tilalom ellenére mégis játszotta műveit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár