2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Ókori luxus az Örök Város alatt

2009. december 9. 08:19

Rómában a múlt héten mutatták be azt a különleges ókori luxuskomplexumot, amelyben egykor felbecsülhetetlen értékű mozaikpadlók, elegáns környezet, és termálmedencék fogadták a fürdőzni vágyókat.


Az 1800 négyzetméteres komplexumot az i.sz. 2-4. század között használták, és romjait 2004 óta tárják fel a régészek, amikor azokat a felette álló, reneszánsz kori Palazzo Valentini felújítása során felfedezték.

A legutóbbi, idén márciusban kezdődött ásatások során egy értékes márvánnyal és színes, félmillió darabból álló mozaikkal díszített termet fedeztek fel. Emellett egy frigidarium azaz a fürdőkben használt, hidegvizes medence is előkerült - ez a rész az ókorban a Fórum mellett álló, Traianus császár korában emelt épületegyütteshez tartozhatott. Ezen csarnokok feltárása és helyreállítása a római fürdők egykori működésének jobb megértésében segíthet.

A föld alatt most egy multimédiás eszközökkel felszerelt múzeum várja a látogatókat, ahol audiokalauzok és a falra vetített virtuális rekonstrukciók segítségével fedezhető fel, hogy a helyszín miként nézhetett ki az ókorban. A különleges látványosság január 6-ig látogatható, akkor ugyanis az újabb feltárások miatt bezárják majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 13.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár