2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Interneten az MTI archív anyagai

2009. december 8. 13:28

Elérhetővé tette 19-20. században kiadott híreinek egy részét az interneten a Magyar Távirati Iroda. A mától ingyenesen elérhető adatállományban való tájékozódást, keresést minél egyszerűbbre tervezték - jelentette be Vince Mátyás, az MTI elnöke a nemzeti hírügynökség, a Magyar Országos Levéltár (MOL) és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közös sajtótájékoztatóján.


Így készültek a hírek

Böngészőben a múlt

Ma reggeltől bárki böngészhet a Magyar Távirati Iroda, a Magyar Országos Levéltár (MOL) és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közös adatbázisában. A 100 millió forintos állami céltámogatásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően nem csak a hírek feltárása valósult meg, hanem a veszélyeztetett eredeti dokumentumok és a korabeli fotók digitalizálása is.

A „Nyitott Archívum” projektnek köszönhetően mától öt különböző korszakban lehet kutatni az MTI oldalán. Az MTI fennállása óta, több mint száz éven keresztül papíron rögzítette a napi híreket, így a történelem után érdeklődők most búvárkodhatnak az 1887 és 1919 közötti évekből részben fennmaradt MTI-hírek között. Az 1920 és 1945, valamint az 1945 és 1949 közötti időszak archívuma már teljesebb, sőt az 1956-os anyag nagy része is megtalálható már az adatbázisban. Az 1988 és 2005 közötti hírek külön helyet kaptak.Az anyagok között nem csak az MTI híreit, hanem bizalmas anyagokat, rádiófigyelő feljegyzéseket és az Országos Sajtószolgálat (OS) írásait is megtaláljuk. A cikkek digitalizálása során szövegfelismerő programot használtak, ami lehetővé teszi a részletesebb keresést. Az adattárban való kutatást a készítők minél egyszerűbbre tervezték, amely a találatokat grafikai megoldásokkal is bemutatja, segítve a további szűkítést.

A projekt különös hangsúly fektet az MTI fotóarchívumának közzétételére is: jelenleg 20 ezer kép tekinthető meg ingyenesen a 2001 és 2005 közötti időszakból, de emellett ízelítőt nyújtanak a több mint 13 millió képet tartalmazó muzeális fotótárból is. Jövő év elején várhatóan 70 ezer képpel bővül majd az adatbázis.

A Fotómozaik elnevezésű internetes felületen ízelítő látható az MTI több mint 13 millió fotót tartalmazó, védett muzeális értéket képviselő képvagyonából. Az internetről elérhető képek ingyenessége csak a megtekintésre és szemléltetés céljából oktatási felhasználásra vonatkozik, a kereskedelmű jellegű felhasználásra az ingyenesség nem terjed ki.A digitalizált archív anyagok a Magyar Távirati Iroda mellett a MOL és az OSZK archívumából származnak. A levéltárban feldolgozott anyag mennyisége meghaladja a 710 ezer oldalt, az Országos Széchényi Könyvtár pedig maga digitalizálta a 19-20. századi MTI híreket, s azok így kerültek az adatbázisba. A „kőnyomatos” híranyag elektronikus változata nem csak az MTI Zrt. honlapján tekinthető meg ingyenesen, hanem az érintett intézmények internetes oldalán is elérhető.

„A köz pénzéből a köz javára” mottóval illette Vince Mátyás, az MTI Zrt. elnöke a projekt megvalósítását, ami lehetővé teszi a kutatást mind az érdeklődők, mind a szakma számára.

Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója elmondása szerint a feljegyzések digitalizálását komoly szakmai gondozó munka és restaurálás előzte meg, amelynek köszönhetően a közös archívum létrehozása nem csak „példátlan nagyságrendű, példátlan értékű munka”, hanem egyben hatalmas állományvédelmi előrelépés is.

Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Monok István elmondása szerint egy olyan adatbázist sikerült létrehozni, ami korábban fizikailag nem létezett egy helyen, teljes egészben csak az interneten található meg.A sajtóanyagból kiderült, hogy a Nyitott archívumok projekt keretében részben az állami céltámogatásra alapozva, részben MTI-s forrás igénybevételével a hír- és fotódigitalizáláson kívül más célokra is költöttek. Például az ötvenes évekből előkerült MTI-s fotókból a hírügynökség válogatást jelentetett meg egy fotóalbumban Elfelejtett képek címmel. Szintén részben a céltámogatás segítségével sikerült kiadni az MTI fotóarchívumi felvételeire alapozva az MTI Film - Színház- Muzsika sorozatának második és harmadik kötetét, amelyek Törőcsik Mari és Kállai Ferenc színművészek életútját mutatják be.

A sajtótájékoztatón elhangzott információk szerint, jelenleg a teljes anyag egyharmadát sikerült feldolgozni. A Rákosi és a Kádár-korszak feljegyzései még hiányoznak az adatbázisból, ezek körülbelül további 15 millió oldalt jelentenek. Az MTI folytatni szeretné az archívumainak digitalizálását, majd közzétételét a nagyközönség számára. Ehhez azonban – a mostanihoz hasonlóan – állami pénzforrásokra volna szükségük.

Archív MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár